Підозрювані у зґвалтуванні поліцейські із Кагарлика не проходили переатестацію – журналістка

Поділитися
Підозрювані у зґвалтуванні поліцейські із Кагарлика не проходили переатестацію – журналістка © Київ оперативний
Один з підозрюваних, ймовірно, вдався до схем, щоб обійти переатестацію в 2015 році.

Підозрювані у жорстокому зґвалтуванні і побитті 26-річної дівчини поліцейські з Кагарлика, можливо, уникли переатестації під час реформи поліції.

Про це на своїй сторінці у Facebook написала журналістка Ольга Худецька. За її словами, керівник відділення К. (ймовірно, йдеться про начальника сектору кримінальної поліції Кагарлицького ВП Миколу Кузіва - ред.) на момент переатестації у кінці 2015-го на початку 2016 року служив у Маріуполі, який разом з Києвом і ще кількома регіонами не проводив публічну переатестацію.

Вона стверджує, що найімовірніше він пройшов атестацію пізніше – через комісію, сформовану під контролем поліції, після того, як громадськість вийшла з процесу.

"У той час радники міністра захопили повністю контроль над механізмом атестації та відбором комісії. Можливо, К. атестували навіть суто на папері, ми знаємо про такі випадки атестації цілих ділянок та підрозділів", – пише Худецька.

А ось щодо другого підозрюваного – оперуповноваженого С. (ймовірно, йдеться про 29-річного Сергія Сулиму – ред.), за словами Ольги, "все цікавіше".

Так, станом на 2015 рік, коли проходила атестація він був на посаді "інспектора патрульної служби взводу патрульної служби Обухівського районного відділу ГУ МВС України", однак у записах атестаційних комісій, у записах результатів тестувань, списках відновлень через суд його ім'я не було знайдено.

За словами журналістки, це говорить про те, що підозрюваний не проходив атестацію в період участі в ній громадськості та волонтерів. Замість цього він нібито скористався схемою.

"Якщо я правильно розумію схему - адже його підрозділ був нібито "патрульним", а патрульних не атестували. Це не та, нова "патрулька", створена у 2015 році, про яку ви подумали. Тому що в Обухові не було набору в нову "патрульку", яку ви бачили в Києві та інших великих містах. Як бачите з назви посади, цей "взвод патрульної служби", в якому служив С., був підрозділом Обухівського райвідділу. У той час як підрозділи цієї "нової патрульки" підпорядковувалися безпосередньо Департаменту патрульної поліції, а не місцевим відділенням "старої міліції", - пише Худецкая.

"Попередній мій особистий висновок такий - в райвідділі старої Обухівської міліції перед атестацією створили підрозділ за назвою дуже схоже на підрозділ нової патрульної поліції. І під приводом "патрульки не атестують" в ньому пересиділи період атестації низка персонажів, включно з С., який зараз підозрюється у зґвалтуванні свідка", - додала журналістка.

Зазначимо, що ЗМІ назвали імена і посади підозрюваних: 35-річний начальник сектору кримінальної поліції Микола Кузів і 29-річний оперуповноважений Сергій Сулима.

Нагадаємо, 25 травня у поліції повідомили про затримання двох правоохоронців Кагарлицького відділення поліції, яких підозрюють у зґвалтуванні та катування людей.

Як з'ясувалося, в ніч з 23 на 24 травня правоохоронці катували 26-річну жінку, яку запросили у відділення як свідка у справі про крадіжку майна, і чоловіка. Поліцейські використовували наручники, кийки і протигаз, стріляли над головами жертв з табельної зброї, і кілька разів зґвалтували жінку. У чоловіка в результаті побоїв зламані ребра і ніс, йому погрожували зґвалтуванням.

Затримані утримуються в ізоляторі тимчасового утримання. Державне бюро розслідувань відкрило справу за статтями 152 (зґвалтування), 127 (катування) і ч. 2 статті 365 (перевищення службових повноважень) КК України. Зловмисникам загрожує до десяти років позбавлення волі.

Голова НПУ Ігор Клименко відсторонив від виконання службових обов'язків підозрюваних і керівництво відділу, а також прийняла рішення розформувати підрозділ і провести переатестацію всього особового складу Кагарлицького ВП.

Поділитися
Дивіться спецтему: Врадієвка 2.0
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі