Підведені підсумки пілотної сертифікації вчителів молодших класів

Поділитися
Підведені підсумки пілотної сертифікації вчителів молодших класів Пілотна сертифікація стане основою для майбутніх атестацій © Times.kz
Виявилося, що вчителі в Україні не так вже і погано підготовлені

Обіцяні підсумки сертифікації вчителів підведені і оприлюднені. У пілотній сертифікації брали участь 807 вчителів початкових класів. З них абсолютна більшість пройшла атестацію успішно.

Міністр освіти і науки України Ганна Новосад повідомила, що перші 705 педагогів з зареєстрованих 807 вчителів початкової школи успішно пройшли пілотну сертифікацію.

Педагоги, які брали участь в сертифікації, отримали свої результати в електронних кабінетах учасників.

"Я б хотіла подякувати абсолютно всім учителям, які взяли участь в сертифікації - незалежно від результату. Кожен з вас зробив свій внесок для вдосконалення механізму сертифікації. Саме на основі ваших результатів і досвіду ми будемо вдосконалювати процедуру на майбутнє", - зазначила Новосад в рамках форуму учасників пілотного експерименту НУШ "Агенти змін".

Як зазначається, визначення вчителів, що пройшли сертифікацію, залежало від участі педагогів у всіх обов'язкових етапах пілота, а також подолання встановленого спецкомісією порога здачі з двох основних етапів сертифікації.

"Усього в останньому етапі - проведення незалежного тестування - взяли участь 807 вчителів. З них 31 учасник не додавав власне е-портфоліо і був знятий з сертифікації з технічних причин", - йдеться в повідомленні.

Друге засідання комісії при Міносвіти відбулося 27 листопада за визначенням результатів сертифікації педагогічних працівників. Експерти визначили граничну кількість балів, які необхідно набрати для здачі сертифікації. За етап вивчення практичного досвіду роботи учасників - 72 бали, за етап незалежного тестування - 50 балів. Сертифікати діють 3 роки, починаючи з 1 січня 2020 р., кінцевий термін дії - 31 грудня 2022 р.

Зазначимо, нововведення МОН спричинили масові протести серед вчителів. 29 жовтня вчителі вийшли під Верховну Раду з протестом проти введення поправок в закон про середню освіту.

Поправки в закон передбачають скасування тих невеликих преференцій, які мають вчителі, а саме: надбавки за перевірку зошитів, класне керівництво, вчені звання та інше. Але найголовніше, що викликало обурення і активний протест, рішення зробити робочий тиждень для педагогів 40-годинним.

Нинішня система оплати праці вчителів не стимулює їх до розвитку. Відмовитися від однакових для всіх надбавок до зарплати, але підняти плату за кваліфікацію - такі поправки в закон "Про Повну вищу середню освіту" хоче внести "Голос".

Про це у своїй статті для DT.UA пише Оксана Онищенко. За її словами, зараз 50% грошей, отриманих учителем, - це різні надбавки і доплати, які не залежать від професійної кваліфікації. А різниця в зарплаті між педагогами різних рівнів кваліфікації становить лише 5%.

Детальніше про новийзаконопроект читайте в статті Оксани Онищенко "Молодильні яблука для закону про школу" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі