"Північний потік-2" являє собою військову загрозу – депутат

Поділитися
"Північний потік-2" являє собою військову загрозу – депутат "Північний потік-2" несе не тільки загрозу українській економіці, але і військову небезпеку © 24 канал
Будівництво "Північного потоку-2" призведе до мілітаризації Балтійського моря, подібно до того, як це сталося у Чорному морі з "Турецьким потоком".

Російський газопровід "Північний потік-2" являє собою не стільки економічну, скільки військову небезпеку, заявила народний депутат України Ольга Бєлькова на міжнародній конференції "Путінський газопровід "Північний потік-2" та його справжня вартість для Європи" у Страсбурзі, повідомляє "Укрінформ".

""Північний потік-2" небезпечний не тільки для України, але і для всієї Європи. Більше того, для нас він представляє як економічну, так і військову загрозу... У разі реалізації "Північного потоку-2" і "Турецького потоку" РФ зможе повністю відмовитися від використання української ГТС і здійснити повномасштабне вторгнення в Україну", – заявила Бєлькова.

Також народний депутат зазначила, що будівництво "Північного потоку-2" призведе до мілітаризації Балтійського моря, подібно до того, як це сталося у Чорному морі – де Росія практично ввела у дію "Турецький потік". Бєлькова додала, що закриваючи очі на "Північний потік-2", Європа ризикує опинитися на російській "газовій голці", з якої Україні вдалося зіскочити.

""Північний потік-2" не створює альтернативних джерел поставок газу до ЄС. Навпаки – він закладає монопольну залежність Європи від поставок фактично одним маршрутом", – резюмувала вона.

Нагадаємо, 15 квітня Рада Європейського Союзу затвердила європейську газову директиву з урахуванням внесених поправок, яку в перспективі буде поширено на "Північний потік-2".

Директива поширює правила газового ринку ЄС на трубопроводи, прокладені з країн, що не входять до блоку. Так, частини трубопроводів, що йдуть з третіх країн, прокладені по території Євросоюзу (зокрема внутрішніх водах), повинні відповідати вимогам, які застосовуються до внутрішніх трубопроводів.

Це означає, що компанія-оператор "Північного потоку-2" має бути незалежною від "Газпрому", а 50% його пропускної потужності повинні резервуватися для альтернативних постачальників. Винятки можливі, але тільки зі схвалення Єврокомісії.

Морський газопровід "Північний потік 2" потужністю 55 млрд куб. м на рік має бути прокладено від компресорної станції "Слов'янська" у Кінгісепському районі Ленінградської області до балтійського узбережжя Німеччини. Засновником і власником контрольного пакета акцій акціонерного товариства "Північний потік-2" є російський газовий монополіст "Газпром".

Докладніше про рішення щодо "Північного потоку-2" читайте у статті Сергія Корсунського "Німеччина зосереджується" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі