Поліція затримала 17 осіб після ЛГБТ-прайду в Харкові

Поділитися
Поліція затримала 17 осіб після ЛГБТ-прайду в Харкові Під час заворушень у Харкові після "Маршу рівності" постраждали кілька людей © Національна поліція України
Правоохоронці зареєстрували кримінальне провадження та склали адмінпротокол.

Після "Марш рівності", що відбувся в Харкові в неділю, 15 серпня, поліція затримала 17 супротивників ЛГБТ-прайду. Затриманих доставили до Шевченківського відділення поліції. Правоохоронці зареєстрували одне кримінальне провадження і склали протокол про адміністративне правопорушення, повідомляє прес-служба обласної поліції.

Згідно з офіційним повідомленням, група учасників акції "За сімейні цінності", в тому числі члени націоналістичної організації "Фрайкор", чинили опір поліції. Сутичка сталася на вулиці Римарській, тобто, приблизно в кілометрі від майдану Свободи, де проходили масові акції. Під час зіткнення обидві сторони застосували газові балончики. Постраждали двоє співробітників поліції.

На відео, зробленому очевидцями, видно, як спецпідрозділ намагався перекрити Римарську і не пропустити молодих людей вниз, до площі Конституції, між ними і поліцією зав'язалася словесна перепалка. Коли активісти "Фрайкора" спробували оббігти кордон, поліцейські затримали частину з них. Деякі із затриманих були в масках.

Увага. Відео містить сцени насильства та ненормативну лексику!

У поліції зазначають, що причиною для затримання стали протиправні дії, зафіксовані правоохоронцями. Зокрема, 17-річний харків'янин кидав каміння в учасників "ХарківПрайду", які йшли з акції вулицею Сумською. Дії затриманого кваліфікували як дрібне хуліганство та склали щодо нього протокол за ст. 173 Кодексу про адміністративні правопорушення.

За фактом побиття молодого хлопця групою осіб в саду Шевченка поліція зареєструвала кримінальне провадження ч. 2 ст. 296 Кримінального кодексу (хуліганство).

Як повідомляють очевидці в соціальних мережах і місцеві видання, після завершення прайду, групи молодих людей спортивної зовнішності намагалася відловлювати його учасників і бити їх.

Увага. Відео містить сцени насильства та ненормативну лексику!

Як повідомлялося, 15 вересня в центрі Харкова одночасно проходили "Марш рівності – Харків прайд" і кілька акцій на захист сімейних цінностей і проти пропаганди ЛГБТ. Учасників акцій розділили колоною автобусів і кордонами поліції, щоб уникнути зіткнень. За даними поліції, в прайді брали участь близько трьох тисяч осіб, опонували їм - близько 500 людей.

Після завершення акцій у поліції заявили, що грубих правопорушень зафіксовано не було.

Проти проведення параду в Харкові виступав мер міста Геннадій Кернес, навіть обіцяв звертатися до суду з клопотанням про заборону акції. Проте пізніше без пояснення причин змінив свою позицію.

Нагадаємо, Україна посіла 35 місце в щорічному рейтингу Rainbow Europe щодо захисту прав ЛГБТ, що складає ILGA-Europe. Загалом у рейтингу 49 європейських країн.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі