Поліомієліт на Філіппінах має стати тривожним прикладом для України – Reuters

Поділитися
Поліомієліт на Філіппінах має стати тривожним прикладом для України – Reuters © Я-здоров.ру
Експерти з ООН оголосили тривогу для українських медиків, адже вперше за 19 років на Філіппінах було зареєстровано спалахи поліомієліту. В умовах малого відсотка довіри до вакцинації імунітет створює сприятливий ґрунт для вірусних епідемій.

Медексперти заявили, що на Філіппінах були зареєстровані перші випадки зараження дітей поліомієлітом і вони повинні стати попередженням для України, де недостатня вакцинація створює сприятливий ґрунт для вірусних епідемій. Експерти Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ) і Дитячий фонд ООН ЮНІСЕФ стверджують, що рівень довіри до вакцинації в останні роки може стати "бомбою сповільненої дії" для українців, повідомляє Reuters.

За словами голови Представництва ЮНІСЕФ в Україні Лотти Сильвандер, що на Філіппінах було клінічно підтверджено два випадки зараження дітей поліомієлітом. Вона підкреслила, що захворювання невиліковне, але його можна запобігти за допомогою вакцинації.

Як і вірус кору, який поширився на Філіппінах і в Україні, поліомієліт представляє ризик, якщо вакциновано менше 95% населення. На Філіппінах ж охоплення імунізації становить 70%. В Україні у 2017 році охоплення становив лише 51,9% дітей у віці від 1 року. У минулому році цей показник виріс до 69,2%.

Голова проекту "Довіра до вакцин" Хайді Ларсон, яка відстежує охоплення імунізації в світі, зазначила "тривожну картину повернення поліомієліту на Філіппіни під час спалаху кору. Адже цілий ряд факторів може сприяти низькими показниками імунізації: не бажання робити привывку, відсутність інфраструктури, відсутність медичних послуг, війни або конфлікти. Вона додала, що кір для України є серйозним попередженням.

За даними українського Моз, в цілому з початку року на кір захворіли понад 56 тисяч українців - 26 748 дорослих і 30 113 дітей. Від ускладнень померли 18 людей. З початку спалаху влітку 2017 року на кір перехворіло майже 115 тисяч українців, для 39 з них захворювання виявилося смертельним.

Кір є небезпечним і дуже небезпечним вірусним захворюванням. Ліків від кору не існує, захистити від хвороби може тільки вакцинація. До того ж, у квітні Міністерство скасувало вікові обмеження на безкоштовну вакцинацію від кору, тепер отримати безкоштовну щеплення можуть дорослі і діти будь-якого віку.

Детальніше про європейську кризу захворюваності на кір та його наслідки для України читайте в матеріалі Ольги Скрипник "Територія кору" в тижневику "Дзеркало тижня. Україна".

Поділитися
Підготував/ла Стажер
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі