Понад 170 військовослужбовців РФ перебували поблизу українського кордону в день аварії MH17 – Новая газета

Поділитися
Понад 170 військовослужбовців РФ перебували поблизу українського кордону в день аварії MH17 – Новая газета У катастрофі загинули всі 298 осіб © independent.co.uk
Висновки JIT щодо маршруту пересування курського "Буку" можуть підтвердитися документами, які опинилися в розпорядженні журналістів.

Російські противоракетчики у день катастрофи літака Boeing 777 рейсу MH17 перебували поблизу українського кордону, пише видання "Новая газета". У розпорядженні російських журналістів опинилися документи без грифу "секретно" щодо забезпечення безпеки на дорогах під час пересування військ РФ у червні 2014 року й витяги з наказів щодо взяття військовослужбовців ППО на утримання і виділення їм сухих пайків.

Так, понад 170 російських військовослужбовців перебували поблизу кордону у Ростовській області в день, коли з установки ЗРК "Бук" атакували літак. За два дні до трагедії, вони отримали сухі пайки на п'ять діб.

Видання зазначає, що висновки міжнародної слідчої групи (JIT) щодо маршруту пересування курського "Буку" можуть підтвердитися документами самих військових. З телефонограми чергового по 11-й регіональній військовій автомобільній інспекції (ВАІ) капітана Бєляєва від 22 червня можна дізнатися про наказ начальникам територіальних ВАІ організувати 23 червня супровід військової техніки дорогами. Наказ надсилається, зокрема, керівництву 56-ї курської та 47-ї воронезької ВАІ, що підтверджує встановлений маршрут.

Згідно з документами, перевезення техніки курської бригади ППО повинно здійснюватися силами 69-ї бригади матеріально-технічного забезпечення. Журналісти відзначають, що телефонограма Бєляєва підтверджує версію авторів Bellingcat щодо участі особового складу і вантажівок 69-ї бригади у переміщенні техніки з Курська.

У папері, підписаному підполковником із 69-ї бригади Алад'їним, наводиться перелік вантажівок, які прибудуть до Курська з Бєлгорода, щоб відправитися далі. Там є КамАЗ з "чорним" держномером 4267 АН і водій - рядовий Бутиков. Цей КамАЗ потрапить в об'єктиви під час перевезення "Буку" у прикордонне місто Міллерово.

З 23 по 25 червня колона військової техніки слідує з Курська на військову базу Міллерово поблизу кордону з Україною, що підтверджується любительськими світлинами та документами військових. З наказу за підписом т.в.о. командира частини 32406 підполковника Демидова і т.в.о. начальника штабу майора Горбатих, курські військові прибули у Міллерово 15 липня.

"З документів випливає, що противоракетчики прибули у Міллерово майже на три тижні пізніше, ніж їхня техніка; вони були зараховані на котлові забезпечення, тут же з нього зняті, але при цьому отримали сухпайки на п'ять діб (видається у разі, коли приготування їжі неможливе). Судячи з цих деталей, противоракетчики явно не збиралися довго затримуватися з "бойовим чергуванням" за 30 км від кордону і разом з сухпайками ніби вирушили з Міллерово в інше місце. Чи так це? І як пояснити, що незабаром одна з машин курської бригади ППО виявилася поміченою по інший бік кордону?", - пише "Новая газета".

У телефонній розмові між генералом РФ Олегом Іванніковим і командиром "ЛНР" Олегом Бугровим 14 липня останній скаржиться на військову авіацію України, на що Іванніков повідомляє, що потерпіти "ще пару днів залишилося". "У нас вже є "Бук". На... будемо збивати", - говорить він.

Нагадаємо, 17 липня 2014 року над містом Шахтарськ Донецької області з екранів радарів зник "Боїнг-777", що належав "Малайзійським авіалініям" і здійснював рейс МН17 за маршрутом Амстердам – Куала-Лумпур. У катастрофі загинули екіпаж і пасажири літака – усі 298 осіб, зокрема 80 дітей.

Майже через чотири роки, у травні 2018-го, Міжнародна слідча група (JIT) на прес-конференції у Гаазі продемонструвала уламки ракети, якою збили літак . Комплекс "Бук", з якого було випущено ракету, належав 53-й зенітній ракетній бригаді ППО, що базується в російському Курську.

Наступного дня Австралія та Нідерланди офіційно оголосили, що саме Росія несе відповідальність за знищення малайзійського "Боїнгу". Європейська Рада також закликала РФ взяти на себе відповідальність та повністю сприяти всім спробам встановити істину, справедливість і провину конкретних осіб у цьому злочині.

Проте РФ досі заперечує свою причетність до трагедії.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі