"Посилкове" блокування: що відбувається на пункті пропуску "Тиса"

Фото Відео
Поділитися
На українсько-угорський кордон виїхали голови прикордонної і митної служб.

На пункті пропуску "Тиса", що на українсько-угорському кордоні, у неділю, 31 травня, виникли lдовжелезні черги, пропуск громадян і транспорту на в'їзд до України зупинився, повідомляє "ТСН".

Аби розібратися у ситуації, на Закарпаття вирушили очільники Державної прикордонної і митної служб Сергій Дейнеко та Ігор Муратов. Зараз блокувальними відкрили під'їзди до КПП, роботу пункту пропуску відновлено.

Що сталося: За даними журналістів, перші складнощі на кордоні виникли близько 16:00 у п'ятницю, 29 травня.

Пункт пропуску заблокували водії, які наголошували на тому, що через кордон "перестали пускати посилки, які раніше пропускали". ЗМІ повідомляли, що на українсько-угорському кордоні скупчилися близько 300 мікроавтобусів. Вранці 31 травня водії заблокували "Тису", акція протесту супроводжувалася сутичками із прикордонниками.

"Стоять вже третю добу на митниці. Діти маленькі, дорослі - всі заблоковані... Вже люди з'їжджаються, щоб якось пробиратися туди, аби витягнути їх звідти. В Угорщині кажуть - проблема на боці України і скоро вирішиться, але поки все стоїть. Я теж застряг в Італії, люди мають їхати додому і через ситуацію на кордоні не можу виїхати", - розповів подорожуючий на ім'я Сергій.

Увага! На відео присутня лайка.

Що кажуть на митниці: Своєю чергою митники пояснили: працюють із дотриманням вимог чинного законодавства і не здійснюють жодних додаткових перевірок чи операцій. Людей, чий вантаж, відповідає вимогам, "пропускають без проблем".

"Ніяких змін у законодавстві немає, просто вирішили навести порядок, аби водії не спекулювали на перевезеннях передач і не порушували правила перетину кордону", - додав в.о. голови Закарпатської митниці.

Водіям, які заблокували пункт пропуску, запропонували повернутися в Угорщину або здати передачі на склад. Втім жоден з цих варіантів водіїв "не влаштував", зазначають співробітники митниці.

Після блокування КПП на нього прибули резервні сили прикордонної служби.

"На Закарпаття вибув голова Державної прикордонної служби України Сергій Дейнеко, аби особисто розібратися в ситуації, яка мала місце у пункті пропуску "Тиса" та не допустити жодних нестандартних ситуацій на державному кордоні", - повідомили у прикордонній службі.

Що відбувається зараз: Протестувальники погодилися тимчасово розблокувати пункт пропуску, на кордоні, за різними даними, перебувають від 30 до 50 неоформлених мікроавтобусів. Самі ж водії залишаються у митній зоні.

"Станом на зараз у пункті пропуску "Тиса" ситуація дещо стабілізувалась, пропускні операції поновлено", - додали у ДПСУ.

Читайте також: Контрабанда по-закарпатськи: через румунський кордон намагалися провезти медичні маски

Як пише ZAXID.net, причиною конфлікту стала несподівана відмова митників від "традиційної" практики пропуску вантажів через кордон.

"Раніше водії бусів із посилками платили за те, аби в'їхати без розмитнення на територію України, 500 євро з буса, а зараз від них вимагають розмитнити вміст мікроавтобуса за ціною 1 євро/кг, а ті відмовляються", - стверджує журналіст Віталій Галагола.

За його словами, водії і пасажири бусів (у кожному мікроавтобусі знаходилося від трьох до дев'яти людей) із посилками італійських заробітчан відмовилися розмитнювати свій вантаж і перекрили виїзд із КПП.

Докладніше про розмитнення товарів, митну службу та ситуацію з контрабандою на кордоні читайте в інтерв'ю колишнього очільника ДМС Максима Нефьодова (частина 1 і частина 2) та статті Barbercheck у ZN.UA.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі