Пожежа на арсеналі під Ічнею: у Генштабі розповіли, скільки складів горить і що там зберігається

Поділитися
Пожежа на арсеналі під Ічнею: у Генштабі розповіли, скільки складів горить і що там зберігається © Підслухано в Ічні / Facebook
Великокаліберних артилерійських і ракетних установок на арсеналі в Чернігівській області немає, стверджують військові.

На території 6 арсеналу Міністерства оборони України під Ічнею Чернігівській області горять п'ять складів, переважно зі стрілецькою зброєю, повідомив заступник начальника Генерального штабу Збройних сил України Родіон Тимошенко на брифінгу у вівторок, 9 жовтня. За його словами, великокаліберних артилерійських систем і ракетних комплексів там немає.

"Таких ракетних установок, як "Бук", та інших великих ракетних комплексів, на складах немає. Там переважно знаходиться стрілецька зброя", - пояснив він.

Близько 20% військового майна, яке зберігається на складах – це елементи боєприпасів. За словами начальника Генштабу ЗСУ, точна інформація про кількість майна, яке зберігається на складах під Ічнею, непублічна, але там у 1,5-2 рази менше боєприпасів, ніж раніше озвучені 88 тисяч тонн.

"Станом на 9:30 пожежею було охоплено п'ять сховищ. Наразі інтенсивність вибухів знизилася, у зоні НП - сильна задимленість, що ускладнює розвідку за допомогою квадрокоптеров. Тому проводиться розвідка безпосередньо на місцевості", - зазначає Тимошенко.

З цією метою на місці працює пожежний танк. За підсумками його роботи рятувальники робитимуть висновки про причини та подальші способи ліквідації пожежі. Охоплені вогнем склади становлять 10% від технічної території арсеналу, підкреслює військовий.

За попередніми даними, причиною загоряння стали підриви в чотирьох місцях арсеналу. "Наразі, згідно з даними оперативної групи Генерального штабу, яка провела опитування вартових на постах, вони підтверджують факт вибухів, тобто підриву, в чотирьох місцях арсеналу, при цьому ці вибухи зафіксовані в різних місцях арсеналу", - підкреслює заступник начальника Генштабу ЗСУ.

Інтервал між підривами становить близько п'яти хвилин: спочатку в одному кінці арсеналу були зафіксовані два вибухи, згодом в іншій частині - ще два.

"Одночасно два вибухи та потім за п'ять хвилин – ще два вибухи, свідчить про те, що це, напевно, диверсія. Якби це був поодинокий вибух на складах, або там працювали люди та був день, й інше, можна було б говорити про більш високу ймовірність інших версій. Я не висуваю версії, а говорю про факти", - резюмує Родіон Тимошенко .

Інформація про пожежі та вибухи на території 6 арсеналу Міністерства оборони України поблизу смт Дружба (Ічнянський район, Чернігівська область) надійшла під ранок вівторка, 9 жовтня. Територія арсеналу - 682,6 га, з них технічна – 402 га. На ньому зберігається кілька десятків тонн боєприпасів.

У зоні ураження закрито повітряний простір у радіусі 30 км, припинено рух залізничного та автомобільного транспорту. З потенційно небезпечних районів поблизу арсеналу евакуйовано близько 12 тисяч осіб, 63 з них знадобилася медична допомога.

Військовою прокуратурою Центрального регіону України відкрито кримінальне провадження ч. 3 статті 425 КК України (недбале ставлення військової службової особи до служби, що спричинило тяжкі наслідки, вчинене в умовах особливого періоду, окрім військового положення). У МО України не виключають, що причиною НС могла стати диверсія.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі