Представництво ЄС хоче обмеження функцій Служби безпеки України

Поділитися
Представництво ЄС хоче обмеження функцій Служби безпеки України © відкриті джерела
Кажуть, в першу чергу служба повинна позбутися функцій у сфері економічної та організованої злочинності.

У Представництві Євросоюзу в Україні вважають, що функції Служби безпеки України повинні бути обмежені контррозвідкою, контртерроризмом і захистом державної таємниці, однак служба повинна позбутися функцій у сфері економічної та організованої злочинності.

"Якщо Служба безпеки України хоче посилити співпрацю з міжнародними партнерами, дуже важливо підвищити рівень довіри на міжнародному рівні та всередині країни", - сказала заступник голови Представництва ЄС в Україні Анніка Вайдеманн під час шостої зустрічі парламентсько-громадянської платформи в четвер у Києві.

За її словами, відсутність реформ в СБУ перешкоджає зміцненню довіри і подальшої інтеграції України в західні країни, у зв'язку з чим реформу спецслужби, на її думку, необхідно реалізовувати в найкоротші терміни.

"Функції СБУ повинні бути обмежені контррозвідкою, контртерроризмом і захистом державної таємниці. У той же час, СБУ повинна позбутися функцій у сфері економічної і організованої злочинності", - констатувала заступник голови Представництва ЄС.

Крім того, вона висловила надію, що новий президент і майбутній склад Верховної Ради продовжать реформування судового та правоохоронного сектора, яке проводилося в останні роки. Зокрема, за її словами, необхідно удосконалити систему добору суддів та запровадження ефективних критеріїв оцінки їх доброчесності. Також повноцінне реформування має торкнутися і органів прокуратури.

У той же час вона сподівається, що новий президент України продовжить дотримуватися курсу європейської та євроатлантичної інтеграції.

Нагадаємо, в понеділок вранці, 20 травня, ще до церемонії інавгурації президента Зеленського, глава Служби безпеки України Василь Грицак написав рапорт про відставку. Разом з Грицаком рапорти про відставку подали всі його заступники. Вранці в середу Володимир Зеленський призначив першим заступником голови Служби безпеки України головного юриста студії "Квартал 95" Івана Баканова.

Поділитися
Підготував/ла Ирина Знась
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі