Представники ОРДЛО в останній момент подали додаткові списки осіб для обміну

Поділитися
Представники ОРДЛО в останній момент подали додаткові списки осіб для обміну Бойовики вимагають видати людей, які не хочуть повертатись на окуповані території © Ірина Геращенко/Facebook
Це може зірвати процес обміну полоненими напередодні Нового року.

Представники самопроголошених "Д/ЛНР" в останні дні, 14-15 грудня, подали додаткові списки для обміну полонених з вимогою обов'язково включити цих людей до списків на звільнення. Про це на своїй сторінці у Facebook повідомила член гуманітарної підгрупи Тристоронньої контактної групи з урегулювання конфлікту на Донбасі депутат Ірина Геращенко.

"Від представників ОРДЛО… мінська група отримала ще додаткові списки з вимогою обов'язково включити цих людей до списків на звільнення, і це , по суті, вносить серйозну сум'ятицю в визначення дати обміну. І по суті веде до зриву процесу", - написала Геращенко.

Вона зазначила, що під час скап-конференції у понеділок, 18 грудня, Україна підтвердила готовність до звільнення до новорічних і різдвяних свят, і налаштована зробити все якнайшвидше і навіть раніше.

"На жаль, попри визначені заздалегідь принципові питання порядку денного, ми сьогодні так і не отримали відповіді на питання верифікації людей, які категорично відмовляються бути переміщеними на окуповані території, і заявили про це тільки зараз . А ОРДЛО, по суті, наполягає на тому, щоб українська сторона тягла на лінію зіткнення вільних людей. РФ також заявила, що як ми не притягнемо всіх 306 осіб на лінію зіткнення: і вже звільнених, і тих, хто не бажає переміщатися в "русский мир", від кого є відповідні заяви і чиї адвокати відповідно звернулися до нас з вимогою не порушувати права людини - звільнення не буде", - зазначила Геращенко.

Вона додала, що українська сторона очікує в першу чергу від ОБСЄ чіткі однозначні відповіді та позицію щодо неможливості примусу до осіб , які вже є на волі.

Також українська сторона запропонувала 20 грудня провести ще одну скайп-конференцію , аби, нарешті, узгодити остаточні деталі обміну полонених.

Переговорний процес про обмін українських заручників на засуджених в Україні бойовиків активізувався після публічної згоди президента РФ Володимира Путіна посприяти цьому за посередництва проросійського лідера руху "Український вибір" Віктора Медведчука. У Кремлі заявили, що 15 листопада нібито відбулася телефонна розмова Путіна з ватажками "ДНР" і "ЛНР" Олександром Захарченко та Ігорем Плотницьким, присвячена обміну утримуваними особами.

Українська сторона висловила готовність звільнити 306 бойовиків для звільнення 74 українських заручників.

Після зустрічі з головою МЗС РФ Сергієм Лавровим у Відні 7 грудня міністр закордонних справ України Павло Клімкін повідомив, що обмін може бути проведено найближчими тижнями.

Поділитися
Підготував/ла Ирина Знась
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі