Прем'єр Чехії відмежувався від фото з кримськими колаборантами

Поділитися
Прем'єр Чехії відмежувався від фото з кримськими колаборантами Бабіш запевнив, що не знав із ким фотографується © Къырым бирлиги / Facebook
В офісі президента Чехії стверджують, що він не визнавав Крим російським.

Прем'єр-міністр Чехії Андрей Бабіш дистанціювався від колаборантів з анексованого Криму, з якими він сфотографувався на прийомі у Празькому граді 28 жовтня. За словами голови уряду, до скандалу він не знав, хто така Таміла Безазієва, а також про існування прокремлівської структури "Къырым бирлиги", передає "Радіо Свобода".

В інтерв'ю чеському виданню DeníkN Бабиш поклав на офіс президента Мілоша Земана відповідальність за запрошення на офіційний прийом колаборантів із Криму. Прем'єр запевнив, що "сам би він таких людей не запросив".

"Перш ніж я прочитав вашу статтю, де ви помістили мою фотографію, я не мавгадки, хто ця пані. Як і багато людей на прийомі, вона попросила в мене сфотографуватися разом, і я в такому разі не відмовляю. Я абсолютно не знав, кого президентський протокол запросив на захід і чому. Я не хочу їм радити, але я особисто не запрошував би їх на святкування державного свята", - заявив Бабіш.

Інформація про запрошення кримських колаборантів на святкування 101-ї річниці проголошення Чехословаччини та їхні заяви, що Земан нібито визнав Крим російським, викликали бурхливу реакцію в Чехії. Офіційний представник президента Іржі Овчачек запевнив, що його шеф цього не робив.

"Позиція президента є незмінною: анексія Криму була і залишається протиправною", - заявив речник Земана журналістам.

Однак це вже не перший подібний жест Земана. На думку ряду чеських журналістів, президент Чехії регулярно підіграє президентові РФ Володимиру Путіну і російській пропаганді своїми провокаційними заявами і не менш провокаційними діями.

"Я вже довгий час стежу за тим, яких людей президент Земан запрошує до себе на прийом, і що він хоче показати цим. Наприклад, він вже кілька разів запрошував до себе проросійських активістів, представників так званих "підкарпатських русинів", а тепер там з'явилися ще й прокремлівські кримські татари, яких ці русини і запросили. Тому, крім того, що він робить провокаційні проросійські заяви, президент Земан ще й ум такий спосіб показує свої проросійські симпатії", - розповів журналіст DeníkN Лукаш Прхал у коментарі "Радіо Свобода".

Як повідомлялося, президент Чехії Мілош Земан запросив на офіційний прийом представників організації "Къырым бирлиги". Ця колаборантська структура була створена російськими спецслужбами в якості лояльного до Кремля "замінника" Меджлісу кримськотатарського народу, який російські окупанти заборонили, звинувативши в екстремізмі.

Зустріч колаборантів із Земаном російські пропагандисти представили як доказ того, що президент Чехії начебто визнав Крим російським.

Міністр закордонних справ Чехії Томаш Петршичек засудив запрошення колаборантів на прийом до президента країни.

Посольство України в Чехії висловило протест і назвало зустріч Земана з "Къырым бирлиги" провокацією. У посольстві висловили надію, що офіційні особи і державні органи Чехії, уряд якої засудив російську анексію Криму, надалі утримуватимуться від будь-яких контактів з представниками окупаційної адміністрації та кримськими колаборантами.

Прокуратура АРК пообіцяла перевірити ці факти і доручила СБУ ідентифікувати осіб, які порушили українське міграційне законодавство.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі