При президентові вирішено створити Національний альянс волонтерів

Поділитися
При президентові вирішено створити Національний альянс волонтерів Чи буде розвиватися цей рух, чи перетвориться у звичайний державний орган?
У Зеленського хочуть координувати волонтерський рух - презентована ідея створення єдиної спільноти волонтерів

Державні органи вирішили зміцнити зв'язок з добровільними об'єднаннями громадян - волонтерами та створити Національний альянс волонтерів при президентові України.

В Офісі президента України Володимира Зеленського на зустрічі представників волонтерського руху з усієї України презентували ідею Національного альянсу волонтерів (НАО) при главі держави, повідомив сайт президента.

Основні завдання альянсу – координація з державними органами, створення робочих груп з актуальних проблемних напрямів, підготовка проектів пропозицій президентові як главі Альянсу, моніторинг і аналіз ефективності реалізації волонтерських ініціатив, вдосконалення законодавства у сфері розвитку та популяризації волонтерського руху.

На зустрічі були присутні військові волонтери, волонтери, які займаються проблемами дітей-сиріт, дітей з інвалідністю, самотніх літніх людей, освітніми та екологічними питаннями.

Радник заступника керівника ОП Максим Кречетов зазначив, що НАО буде складатися з багатьох секцій за напрямами діяльності.

"Кожна секція буде займатися своїми справами і запрошувати на цю майданчик для співпраці представників центральних органів влади, народних депутатів та всіх, від кого залежить вирішення тієї чи іншої проблеми", - сказав Кречетов.

Координатором НАО обрали волонтера Наталю Пушкарьову. Вона окреслила основні проблеми цієї діяльності. Зокрема, це відсутність єдиної системи інформаційного обміну з ситуацій, що вимагають волонтерської допомоги, рамкове законодавство, не підкріплене нормативно-правовими актами належним чином.

"Іноді законодавство навіть перешкоджає волонтерам у здійсненні їх діяльності", - підкреслила Пушкарьова.

Також вона зазначила, що відсутня координація між волонтерами, залученими до вирішення одних і тих же завдань.

"Проблемою є інертність державних органів різного рівня і саботаж з боку окремих чиновників, фізичне, емоційне і психологічне вигорання волонтерів та багато інших негативних моментів, з якими щодня стикаються волонтери. Але головна проблема - це відсутність координації між органами влади та громадськими волонтерськими організаціями", - зазначила координатор НАО.

Крім того, вона підкреслила, що підтримка волонтерського руху з боку держави може стати одним із факторів економічного зростання в країні.

"Держава могла б перевести важливі суспільні завдання на громадські організації", - сказала Пушкарьова.

За її словами, необхідно створити комунікаційний координаційний центр волонтерських організацій, що працюють в різних напрямках.

"Метою створення Національного альянсу волонтерів є координація волонтерських ініціатив, спрямованих на прискорення реформ і вирішення актуальних проблем у всіх сферах суспільного життя, популяризація волонтерства в Україні, внесення змін у чинне законодавство та підвищення суспільного статусу волонтера", - зазначила вона.

Зі свого боку Кречетов зазначив, що одним із завдань НАО є координація зусиль волонтерських організацій у різних сферах їх діяльності.

"Потрібна взаємодія організацій, що займаються проблемами в різних сферах життя", - сказав радник заступника керівника ОП.

Пушкарьова також навела приклад діяльності волонтерського руху в Сполучених Штатах Америки і в країнах Європейського союзу.

"Ці країни мають можливість перекладати деякі економічні питання на волонтерське співтовариство, на меценатів. Волонтерство відіграє важливу роль локомотива позитивних суспільних змін у багатьох розвинених країнах", - зазначила вона.

Також учасники засідання домовилися обговорити найбільш актуальні проблеми волонтерського руху. Для цього вони створять відповідні тематичні сектори. До Міжнародного дня волонтера, який відзначається 5 грудня, повинні бути представлені перші результати роботи НАО.

Довіра до більшості інституцій на фоні позитивних очікувань у поствиборчий період зросла. І хоча найбільше позитивних змін зафіксовано щодо центральних органів влади: президента, уряду та парламенту, однак найбільше українці довіряють волонтерам (69%) та ветеранам АТО (67%). Такі дані соціологічного опитування опублікувала група "Рейтинг".

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі