Пристайко запропонував розмістити миротворців на ділянці кордону з РФ

Поділитися
Пристайко запропонував розмістити миротворців на ділянці кордону з РФ Очільник МЗС: Заледве чи можна сподіватися на досягнення миру, поки 400-кілометрова українсько-російська межа залишається відчиненими дверима для надходження зброї
Глава МЗС впевнений, що для врегулювання ситуації в Донбасі Росія повинна дотримуватися "Мінську" та "Нормандії".

Міністр закордонних справ Вадим Пристайко заявив, що Україна очікує, що на непідконтрольній частині її кордону з Росією будуть розміщені миротворчі сили. Про це він зазначив під час виступу на засіданні Генасамблеї ООН, пише LB.ua.

"Ми сподіваємося на проведення місцевих виборів по всій території України цієї осені, однак без базової безпеки і політичних передумов у жителів Донбасу не буде можливості брати участь у демократичних виборах, які повинні бути визнані легітимними українською владою та міжнародною спільнотою, спираючись на визнані стандарти", - заявив міністр у своїй промові.

Пристайко також зазначив, що дотримання Мінських домовленостей є чи не єдиною рушійною силою для врегулювання ситуації в Донбасі. Також, за його словами, РФ повинна виконати домовленості стосовно безпеки, яких було досягнуто під час нормандської зустрічі.

"Заледве чи можна сподіватися на досягнення миру, поки 400-кілометрова українсько-російська межа залишається відчиненими дверима для надходження зброї, військових із РФ. Міжнародне представництво на кордоні за наявності мандата з боку ООН могло б стати відповіддю", - сказав Пристайко.

Тему введення миротворців в ОРДЛО активно просував п'ятий президент Петро Порошенко. В ході виступу на Генасамблеї ООН 20 лютого 2019 року Порошенко запропонував відправити до ОРДЛО технічну оціночну місію для підготовки до введення миротворців.

Тодішній представник України в ООН Володимир Єльченко пояснив, що технічна місія ООН могла б провести аналіз військово-технічного аспекту миротворчої місії і визначити кількість військовослужбовців, яких необхідно направити в регіон.

Після обрання президентом Володимира Зеленського питання миротворців в ОРДЛО було "поставлено на паузу": представники Києва протягом місяців не піднімали цю тему на міжнародних майданчиках, посилаючись на те, що міжнародне співтовариство не готове до такого кроку. Лише у грудні минулого року міністр закордонних справ Вадим Пристайко заявив, що Україна може повернутися до ідеї введення миротворців ООН у Донбас у разі вичерпання можливостей Мінського процесу.

Докладніше про перспективи розміщення миротворчої місії ООН в Донбасі читайте у статті Сергія Рахманіна "Миротворчість і мироігрища".

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі