Прокуратура розслідує примусову "паспортизацію" українців на окупованих територіях

Поділитися
Прокуратура розслідує примусову "паспортизацію" українців на окупованих територіях © Комсомольская правда
На території Луганської області примусово видають паспорти "громадянина ЛНР".

Прокуратура розпочала кримінальне провадження щодо примусової "паспортизації" громадян України з боку окупаційної адміністрації Російської Федерації. За попередніми даними, паспорти "ЛНР", ймовірно, отримали понад 200 тис осіб. Вказані дії орган кваліфікує як порушення законів та звичаїв війни, повідомили в пресцентрі Офісу генерального прокурора.

Кримінальне провадження відкрило Управління нагляду у кримінальних провадженнях щодо злочинів, вчинених в умовах збройного конфлікту, прокуратури Луганської області.

За матеріалами СБУ, перші особи адміністрації "ЛНР" примушують громадян України на тимчасово окупованій території Луганської області отримувати паспорти громадянина "ЛНР".

"Вказані дії носять саме примусовий характер та всупереч вимогам ст. 52 Женевської конвенції про захист цивільного населення під час війни від 12.08.1949 та ст. 75 Додаткового протоколу від 08.06.1977 (Протокол І) ведуть до порушення конституційних прав та свобод громадян України на тимчасово окупованій території Луганської області", - йдеться в повідомленні.

Досудове розслідування будуть здійснювати слідчі ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях. Офіс Генерального прокурора контролює хід досудового розслідування.

Раніше повідомлялось, що РФ примусово робить українських дітей російськими громадянами, роздаючи свої паспорти сиротам на окупованій українській території. Поки що Україна не може цьому протидіяти – не розроблено жодної процедури, щоб діти мали змогу замінити ці "паспорти" на українські документи.

Також, В ОРЛО записують в черги на примусову паспортизацію бюджетників. Без "документу" квазіреспубліки на окупованій території нічого не оформити.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі