Прокуратура України повідомила про підозру одному з колишніх ватажків "ДНР" Гіркіну

Поділитися
Прокуратура України повідомила про підозру одному з колишніх ватажків "ДНР" Гіркіну © Radio Slobodna Evropa
Його оголосили в розшук.

В Офісі генерального прокурора розповіли про те, що заочно повідомили одному з колишніх ватажків підтримуваної Росією збройного угруповання "ДНР", громадянину РФ Ігорю Гіркіну ("Стрелкову") про підозру в порушенні законів і звичаїв війни.

"Під процесуальним керівництвом Департаменту щодо злочинів, вчинених в умовах збройного конфлікту, Офісу генерального прокурора громадянинові РФ, ватажку одного з незаконних іррегулярних збройних формувань, контрольованих Російською Федерацією, колишнього так званого "міністра оборони ДНР" повідомлено про підозру у порушенні законів та звичаїв війни (ч .2 ст. 438 КК України)", - йдеться в повідомленні прокуратури.

Під час досудового розслідування встановлено, що з 17 по 19 квітня 2014 року Гіркін, діючи за попередньою змовою групою осіб з підлеглими йому бойовиками, застосовуючи фізичне насильство, здійснював організацію пошуку і викрадення на території Донецької області патріотично налаштованих громадян України.

"Надалі цих громадян проти їх волі переміщали в спеціально облаштованій будівлі на території м.Слов'янськ, де катували, наносили побої, викликали ножові поранення і застосовували інші насильницькі дії, спрямовані на спричинення сильних фізичних і моральних страждань з метою помсти за проукраїнську позицію. На виконання наказів підозрюваного, підлеглі йому бойовики умисно позбавили життя щонайменше трьох осіб, яких незаконно утримували та катували", - йдеться в повідомленні.

Гіркіна оголосили в розшук, суд дозволив його затримання з метою приводу в суд для розгляду клопотання про застосування запобіжного заходу у вигляді утримання під вартою.

Читайте також: Генпрокурор слідом за СБУ дистанціювалася від інтерв'ю Гордона з терористом Гіркіним

Нагадаємо, що в лютому 2014 року на території Криму з'явилися "зелені чоловічки" - військові без розпізнавальних знаків, які захопили адміністративні будівлі на території півострова. Російські влади заперечували звинувачення України в тому, що це кадрові військові РФ. У березні Росія анексувала Крим після фіктивного "референдуму". Після президент РФ Володимир Путін заявив про те, що "Росія ніколи не заперечувала", що "зелені чоловічки" були частиною спецоперації по окупації українського півострова. Потім Міноборони Росії заснував медаль "За повернення Криму", датовану 20 лютого 2014 року. Росія систематично порушує права людини в Криму.

Після серії проросійських і сепаратистських акцій в Донецькій і Луганській областях і "проголошення суверенітетів" підтримуваних Росією угруповань "ДНР" і "ЛНР", бойовики спільно з російської ФСБ 12 квітня 2014 року захопили міста Слов'янськ, Краматорськ і Дружківка. На наступний день т.в.о. президента України Олександр Турчинов оголосив про початок Антитерористичної операції в Донбасі. Бойові дії тривають 4,5 року. За офіційними даними, за цей час загинули близько трьох тисяч цивільних, і ще дев'ять тисяч отримали поранення, в цілому постраждали більше чотирьох мільйонів українців. З початку російської агресії загинули понад чотири тисячі військовослужбовців Збройних сил України, зниклими без вести на тимчасово окупованій території вважаються кілька сотень людей.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі