Прослушка JIT: Сурков розповів про розмову з Рінатом. В Ахметова відреагували

Поділитися
Прослушка JIT: Сурков розповів про розмову з Рінатом. В Ахметова відреагували Помічник Путіна обговорював із російським ватажком "ДНР" якогось "Ріната" з Донецька © Открытая Россия
За словами Суркова, влітку 2014 року він зустрічався з якимось "Рінатом" в Москві і не рекомендував йому повертатися в Донецьк.

У розмові з російським політтехнологом, одним з конструкторів терористичної організації "ДНР" Олекандром Бородаєм помічник президента РФ Володимира Путіна і куратор окупаційних адміністрацій ОРДЛО Владислав Сурков згадав зустріч із якимось "Рінатом". За словами Суркова, зустріч відбулася в Москві влітку 2014 року. Запис телефонної розмови оприлюднила Об'єднана слідча група (Joint Investigation Team), що розслідує обставини катастрофи MH17, у четвер, 14 листопада.

Розмову Суркова з Бородаєм датовано 3 липня 2014 року. Зокрема, помічник Путіна повідомляє, що перед зустріччю з ним "Рінат" спілкувався в Москві зі своїм "колишнім патроном".

За словами Суркова, розмова з "Рінатом" була довгою і беззмістовною.

"Я просто не хотів з ним зустрічатися. Він на мене терпляче чекав три години в ресторані", - заявив помічник Путіна.

Сурков також повідомив, що "колишній патрон" "Ріната" пропонував тому брати участь у переговорах на боці бойовиків російсько-окупаційних формувань, але "Рінат" відкинув цей варіант як неприйнятний.

"Рінат усе говорив про мир, про мир, про мир. Дуже добре відгукувався про тебе, а також дуже добре говорив про (ватажків бойовиків, – Ред.) Ходаковського і Пургіна", - повідомив Сурков, звертаючись до Бородая.

Помічник Путіна також розповів, що не рекомендував "Рінату" повертатися до Донецька, який у той час контролювали російські бойовики.

"Я, чесно кажучи, сказав йому, що краще цього не треба робити. Сашко, в нього погані цілі. Він розкладатиме вас тільки", - розповів Сурков Бородаю, який у той час очолював так званий "уряд" "ДНР", займаючи посаду "голови ради міністрів".

Бородай, у свою чергу, поділився з Сурковим "цікавою статистикою" щодо роботи українських підприємств на окупованій території.

"За споживанням газу. Зрозуміло, що всі підприємства області - вона ж республіка - впали в три рази в середньому, крім ахметівських", - заявив політтехнолог.

За його словами, ці підприємства в окупованій Дружківці охороняли члени незаконного збройного формування "Восток" Олександра Ходаковського і бойовики угрупування Ігоря Безлера на прізвиськоі "Бєс".

Розмова Суркова з Бородаєм про "Ріната" починається з шостої хвилини.

У прес-службі власника холдингу "СКМ" Ріната Ахметова відмовилися коментувати зміст цього аудіозапису. Проте зазначили, що олігарх зустрічався з великою кількістю різних людей і закликав їх докласти зусиль для вирішиення конфлікту шляхом переговорів.

"Ми не коментуємо телефонні розмови третіх осіб. Однак хочемо підкреслити, що в пана Ахметова були тисячі - публічних і непублічних - зустрічей із політиками, бізнесменами і громадськими діячами. І на кожній такій зустрічі він незмінно закликав до вирішення конфлікту за столом переговорів", - заявила прес-секретарка Ахметова Ганна Терехова у коментарі агентству "Інтерфакс-Україна" в четвер.

"Він продовжує це робити й зараз, тому що Донецьк, Донбас в його серці назавжди. І щасливим він його бачить лише в складі єдиної України. Пан Ахметов впевнений - головне, щоб усі прийшли до миру, а мирт потрібно шукати за столом переговорів", - додала речниця олігарха.

14 листопада JIT оприлюднила масив записів телефонних розмов російських високопосадовців, військових і співробітників спецслужб, які мають відношення до збиття малазійського "Боїнга".

Записи свідчать, що в липні 2014 року ватажки "ДНР" практично щодня зідзвонювалися з російськими кураторами, і ті брали активну участь в управлінні терористичними псевдореспубліками.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі