Проєкт закону про боротьбу з незаконним обігом наркотиків переносить на Раду функцію ВООЗ — експерт

ZN.UA Ексклюзив
Поділитися
Проєкт закону про боротьбу з незаконним обігом наркотиків переносить на Раду функцію ВООЗ — експерт
Мова йде про те, що саме ВООЗ затверджує документально спосіб лікування конкретного пацієнта з конкретним діагнозом.

Всесвітня організація охорони здоров'я віднесла до психіатрії всі хвороби, пов'язані із вживанням людиною наркотичних речовин. Однак, зареєстрований законопроєкт №2784 про боротьбу із незаконним обігом наркотичних речовин через положення про "наркоманію" фактично переносить на Верховну Раду функцію ВООЗ, пише у статті для DT.UA Алла Котляр.

"У 1998 році Україна приєдналася до запропонованого ВООЗ Міжнародного класифікатора хвороб. Всі хвороби, пов'язані із вживанням людиною наркотичних речовин (опіати, канабіс і т.д.), віднесені МКХ-10 до розладу психіки внаслідок вживання таких речовин, і знаходяться в розділі, який стосується психіатрії загалом. Це означає, що, встановлюючи певний діагноз, в Україні не придумують його самостійно, а, як і в усьому світі, беруть з цього класифікатора, МКХ-10. Ми маємо усвідомити: всі, кого в нашому застарілому законодавстві називають окремим словом "наркоман", насправді - люди з певними психічними відхиленнями", - зазначає експертка з наркополітики БФ "Відродження" Олена Коваль.

В Україні є окремий Закон "Про психіатричну допомогу", в якому чітко визначено методи примусового медичного застосування. У документі також прописано у яких випадках суд приймає рішення про госпіталізацію, термін такої госпіталізації та її продовження, як пацієнт може це оскаржити, якщо він повнолітній і якщо ні. Всі ці положення депутати хочуть продублювати у законопроєкті №2784.

Однак, якщо наркологія є частиною психіатрії, то достатньо виключити всі ці статті про окремий діагноз "наркоманію", і написати, що це особи, які підлягають лікуванню, відповідно до закону про психіатрію. Адже інакше можна дійти до того, що в Україні почнуть прописувати окремим законом кожну хворобу – і депресію, і епілепсію тощо.

"Є міжнародні правила і протоколи лікування. Чому ВР хоче перебрати на себе функцію ВООЗ і затверджувати своїми документами, як лікувати конкретного пацієнта з конкретним діагнозом, мені не зрозуміло", - зазначила Коваль.

Детальніше про зареєстрований законопроєкт читайте у статті Алли Котляр "Штучні бар'єри на шляху до знеболювання" для "Дзеркала тижня.Україна".

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі