Рада прокурорів заступилася за прокурора Божка, якому погрожував Портнов

Поділитися
Рада прокурорів заступилася за прокурора Божка, якому погрожував Портнов Рада прокурорів констатував, що заяви Портнова "створюють у суспільстві уяву вседозволеності і безкарності» © antikor.com.ua
У Раді прокурорів констатували, що подібні погрози створюють в суспільстві уяву вседозволеності і безкарності.

Рада прокурорів України засудила погрози Андрія Портнова, колишнього заступника голови президентської адміністрації засудженого за держзраду Віктора Януковича, на адресу прокурора Олександра Божка.

"Негативні висловлювання в соціальних мережах про прокурорських працівників і керівництво прокуратури виходять за межі обґрунтованої критики діяльності прокурора, фактично нівелюють поняття правого держави і створюють у суспільстві уяву вседозволеності і безкарності", - йдеться в заяві Ради прокурорів, поширеному в понеділок, 23 грудня.

Тим часом прокурор Божко направив скаргу на Портнова до Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури і попросив Комісію позбавити адвокатського статусу.

А ДБР, за даними ЗМІ, внесло відомості про загрози Портнова прокурору до ЄРДР.

Божко брав участь у розслідуванні кримінального провадження за фактом можливого привласнення Портновим грошей двох вищих навчальних закладів Києва, ймовірних зловживань в якості члена Вищої ради юстиції та погроз депутату Верховної Ради шостого і сьомого скликань Інні Богословській.

За словами Божка, коли він намагався зв'язатися зі свідками, з номера Портнова йому почали надходити погрози та образи. У 2019 році він отримав 10 таких повідомлень. Сам Портнов у своєму Telegram-каналі підтверджував, що це його листування.

У 2011-2014 роках Андрій Портнов обіймав посаду заступника голови Адміністрації президента України. З 2005 по 2010 рік був головним юристом у команді Юлії Тимошенко.

Правоохоронці перевіряли Портнова на причетність до ключових кримінальних справ проти Януковича і його оточення, зокрема до розстрілів учасників Революції Гідності в 2014 році та виведення державних коштів за межі України.

У березні 2018 року Служба безпеки України відкрила кримінальну справу за статтею "державна зрада", в рамках якого Портнова перевіряли на причетність до сприяння анексії Криму Росією.

Через рік Андрій Портнов виграв судові позови до СБУ і інформагентства "Укрінформ", а також до партії "Блок Петра Порошенка" за поширення інформації про те, що його підозрюють у державній зраді. Шевченківський районний суд Києва зобов'язав СБУ та "Укрінформ" спростувати цю інформацію, так як повідомлення про підозру Портнову не вручали, отже, процесуального статусу підозрюваного в нього немає. Київський апеляційний суд зобов'язав БПП зробити аналогічне спростування.

Як і багато інших посадовців часів Януковича, Портнов потрапив під європейські санкції, однак у жовтні 2015 року Суд Європейського союзу ухвалив рішення у справі "Портнов проти Ради ЄС", яким визнав "протиправними" санкцій проти нього у зв'язку з "недостатністю підстав".

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі