Рада Європи: Україна реалізувала захист російської мови

Поділитися
Рада Європи: Україна реалізувала захист російської мови Україна реалізувала захист російської мови © kafanews.com
Більшість зобов'язань України у рамках хартії регіональних мов щодо російської мови виконано, або частково виконано.

У Раді Європи відзначили, що Україна виконала практично всі зобов'язання щодо захисту російської мови, як мови меншин. Про це сказано у заяві Комітету експертів Європейської хартії регіональних мов і мов меншин.

"Що стосується російської мови, то більшість зобов'язань, обраних Україною в рамках Хартії, виконано, або частково виконано. Разом з тим деякі зобов'язання в рамках Хартії все ще має бути реалізовано для білоруської, болгарської, кримсько-татарської, гагаузької, німецької, грецької, угорської, молдавської, польської, румунської та словацької мов, а також ідиш", - написано в заяві.

У заяві наголошується, що захист мов меншин в Україні залишається на високому рівні, при цьому останнім часом було відзначено деякі поліпшення щодо використання мов меншин у ЗМІ.

Що стосується російської мови, то, на думку експертів, певні недоліки є в питаннях використання російської мови в судовій системі та в органах влади. Разом з тим, що стосується інших мов меншин, то тут необхідні кілька покращень.

ТАКОЖ: Яценюк запропонував Росії зробити українську мову другою державною

Так, незважаючи на наявність національних шкіл, де викладання ведеться українською та мовою меншин, комітет зазначає, що навчання проводять не всіма мовами меншин, захист яких взяв на себе Київ у рамках Хартії. Окрім того, згідно з заявою, за винятком російської, угорської та румунської мов інші мови меншин не використовуються місцевими і регіональними органами влади.

Експерти також відзначили, що використання російської мови у судових органах є в цілому задовільним, чого не скажеш про решту 12 мов меншин.

Окрім того, експерти також зазначили, що закон про мови, який викликав увагу політиків і засобів масової інформації, в основному, використовували для російської мови, але не застосовували для захисту інших мов меншин. !zn

Читайте також:

Глава МЗС України проти надання російській мові статусу державної

Путін: У Криму буде три рівноправні державні мови - російська, українська і кримсько-татарська

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі