Резніков про великодній обмін: Йдеться про звільнення десятків, а не сотень людей

Поділитися
Резніков про великодній обмін: Йдеться про звільнення десятків, а не сотень людей Міністр заявив про неможливість одномоментного обміну у форматі "всіх на всіх"
Україна наполягає на обміні у форматі "всіх на всіх", але поки що намагається витягнути з полону тих, кого може.

Майбутній обмін утримуваними особами, що може відбутися у найближчі два дні, не буде обміном "всіх на всіх", повідомив міністр у справах тимчасового окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб Олексій Резніков. За його словами, Україна наполягає на звільненні всіх заручників, яких тримають в ОРДЛО, але поки що намагається витягнути з полону тих, кого може.

"Нам би теж хотілося, щоб їх було набагато більше. Йдеться не про сотні, а про десятки. Точну кількість я поки не можу сказати, тому що воно може змінюватися на кілька осіб з певних причин. Це ж стосується і тих, кого віддає Україна", - розповів Резніков в інтерв'ю інформагентству "Інтерфакс-Україна", опублікованому в середу, 15 квітня.

Далеко не всі засуджені в Україні злочинці, на звільненні яких наполягають росіяни і бойовики "ДНР" і "ЛНР" погоджуються їхати в ОРДЛО в рамках обміну. З кожним з них мають поговорити представники ОБСЄ, щоб підтвердити добровільність відмови від участі в обміні.

"Є люди, які не хочуть повертатися на тимчасово окуповані території. Вони хочуть залишатися в Україні. Але все одно доведеться робити верифікацію за участю представників ОБСЄ, що ця відмова є усвідомленою", - зазначив міністр.

Він нагадав, що Україна як і раніше наполягає на обмін у форматі "всіх на всіх", але поки що його реалізувати не вдається з ряду причин.

"Формула "всіх на всіх" – це принципова політична домовленість лідерів у рамках нормандського формату, яка прозвучала в грудні 2019 року в Парижі. Однак, безумовно, не стояло питання так, що всіх на всіх одномоментно. Тому ми повинні і змушені миритися з тим, що от скільки ми можемо забрати в один момент – стільки і забираємо", - пояснив міністр.

"Та сторона теж робить запит. І в режимі такого збалансованого підходу, більш-менш рівного, це відбувається. Це один з етапів процесу "всіх на всіх", - додав він.

Як повідомляло "Громадське", "великодній обмін може відбутися 16 квітня на КПВВ "Майорське" в Донецькій області. За даними видання, бойовики "ДНР" і "ЛНР" погодилися звільнити 19 українських заручників.

Домовленість щодо проведення обміну не пізніше Великодня було досягнуто учасниками Тристоронньої контактної групи в ході консультацій 8 квітня.

9 грудня 2019 року у Парижі відбувся перший з 2016 року саміт у нормандському форматі.

Учасники зустрічі підтримали припинення вогню, обмін у форматі "всіх на всіх" до 31 грудня, допуск Червоного Хреста до всіх утримуваних осіб, розведення військ на трьох ділянках, розширення мандата СММ ОБСЄ та продовження розмінування.

29 грудня на КПВВ "Майорське" відбувся обмін утримуваними особами між Україною і підконтрольними Росії терористичними угрупованнями "Л-ДНР".

З окупованої території повернулися 76 людей: четверо зі"списку на обмін" вирішили залишитися з родинами в ОРДЛО. Серед звільнених українців: 12 бійців ЗСУ і 64 цивільних заручники.

Українська сторона видала бойовикам 127 осіб, ще 14 відмовилися повертатися на тимчасово окуповані території. Зокрема, п'ятьох колишніх "беркутівців", яких звинувачують у розстрілі 48 беззбройних людей на вулиці Інститутській у Києві в лютому 2014 року.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі