Родичі загиблих у таборі "Вікторія" дітей подали до суду на поліцію і прокуратуру — ЗМІ

Поділитися
Родичі загиблих у таборі "Вікторія" дітей подали до суду на поліцію і прокуратуру — ЗМІ Батьки загиблих вимагають від держави 18 мільйонів моральної компенсації © UAHotels
За три роки слідство не встановило причини виникнення пожежі.

Родичі загиблих в результаті пожежі в одеському таборі "Вікторія" дітей подали в суд на прокуратуру і поліцію Одеської області через неефективне розслідування. У позовній заяві вони вимагають відшкодувати їм моральну та матеріальну шкоду на загальну суму майже 18,7 мільйона гривень. У разі задоволення позову стягнуть кошти з державного бюджету. Про це інформує "Слідство. Інфо" з посиланням на позовну заяву, яку скерували в суд.

У позовній заяві батьки і родичі загиблих вказують на неефективність розслідування цієї трагедії. Зокрема, на думку позивачів, слідство досі не встановило офіційної причини виникнення пожежі. "Тобто, вже майже три роки з дня трагедії, а основна обставина, що впливає на інші розслідування, можливість залучення до відповідальності винних осіб - відсутня", - йдеться в документі.

Як відзначають в позові, в межах цієї справи 2017 було проведено дві експертизи, які причини пожежі не виявили. Втім, третя експертиза, ініційована батьком однієї із загиблих дівчат, вказала на причину - залишений без нагляду кип'ятильник. Цю експертизу 2019 провів Незалежний інститут судових експертиз (НІСЕ) разом з міжнародними експертами. Крім того, експерти знайшли на згарищі залишки кісток - зокрема, частину щелепи, що належить загиблій Софії Мазур.

Також у позові йдеться, що поліція і прокуратура намагалися перешкодити проведенню експертизи НІСЕ. "Експертам не надавався доступ до матеріалів кримінального провадження, речовим доказам, без яких проведення експертизи було неможливо. Доступ надано тільки після окремої ухвали слідчого судді та розголосу ситуації, що склалася в ЗМІ", - зазначають в позовній заяві.

Крім того, на думку родичів загиблих, після отримання висновків третьої експертизи слідчі і прокурори мали підстави продовжувати досудове розслідування і повідомити про підозри кільком людям, зокрема, службовцям Одеської міської ради. Втім, як говориться в позові, не зробили цього.

Читайте також: Побіжний депутат Онищенко пообіцяв знову балотуватися в Раду

Нагадаємо, що в результаті пожежі в одному з дерев'яних корпусів дитячого табору "Вікторія" у вересні 2017 загинули троє дітей - Софія Мазур, Сніжана Арпентій і Анастасія Кулініч. З тих пір, як йдеться в документі, досудове розслідування у цій справі здійснюють слідчі Слідчого управління Головного управління Нацполіції в Одеській області під процесуальним керівництвом прокуратури Одеської області.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі