Родичі політв'язнів та правозахисники звернулися до Зеленського

Поділитися
Родичі політв'язнів та правозахисники звернулися до Зеленського Родичі заручників Кремля звернулися до Зеленського щодо першочергових дій © прес-служба Володимира Зеленського
Об'єднання родичів політв'язнів Кремля озвучило першочергові дії щодо звільнення українців.

До президента Володимира Зеленського звернулися родичі заручників Кремля, що перебувають на території РФ, в Криму та Донбасі, а також правозахисники із закликом сприяти поверненню українців додому. Про це йдеться на сайті Об'єднання родичів політв'язнів Кремля.

У зверненні вказується, що приблизно 100 українців стали жертвами переслідувань та незаконних ув'язнень на території Криму, Російської Федерації та Білорусі.

"За ці роки нам вдалося заручитися підтримкою США, Європейського союзу, Великої Британії, Туреччини, таких організацій як ООН, ОБСЄ, ПАРЄ, Європарламент, але навіть увага до проблеми і вимоги цих країн та організацій не змусили РФ звільнити незаконно ув'язнених українських громадян", - йдеться у зверненні.

Також вказується, що на окупованій території Донбасу щонайменше 119 осіб бойовики тримають у підвалах, серед них є і солдати, які перебувають в полоні більше чотирьох років.

Так, Зеленського просять враховувати в кадровій та іншій політиці, спрямованій на звільнення незаконно утримуваних осіб, не лише думку та досвід колишніх урядовців, а й родин незаконно утримуваних осіб та громадських організацій.

Родичі політв'язнів також просять президента запровадити посаду уповноваженого з питань звільнення заручників Кремля, який працюватиме над розробкою стратегії звільнення як заручників в ОРДЛО, так і тих, кого утримують в Криму та РФ. Проект повноважень та зони відповідальності даної посадової особи вже є.

Крім того, необхідно створити Координаційну Раду з питань звільнення заручників при АП, яка об'єднає відповідні міністерства, відомства, служби, громадські та правозахисні організації, які працюють за напрямом підтримки та звільнення заручників. Проект положення про роботу ради також готовий.

Зеленського просять публічно підтримати законопроект "Про правовий статус і соціальні гарантії осіб, які незаконно позбавлені волі, заручники, або засуджені на тимчасово окупованих територіях України та за її межами", який встановлює статус заручника та гарантує державну підтримку заручникам і їхнім родинам.

Також новий президент має сприяти удосконаленню санкційної політики України відносно Росії та її громадян, причетних до переслідувань заручників Кремля, зауважують родичі та правозахисники.

Зеленського просять підтримати й міжнародні санкції, а також просування на рівні Євросоюзу ухвалення EU Global Human Rights Act для тиску на високопосадовців РФ, які керують репресивною системою утисків прав та свобод, направленої проти українців. Крім того, публічно підтримати законопроект №9438 про зміни до Кримінального кодексу, який встановлює відповідальність за злочини проти людяності й приводить положення щодо воєнних злочинів у відповідність до міжнародного права.

Нагадаємо, що Володимир Зеленський у зверненні до українців під час інавгурації заявив про те, що головним завданням зараз є припинення вогню в Донбасі. Він також зазначив, що початком діалогу є повернення всіх українських полонених додому.

Останній масштабний обмін утримуваними особами відбувся 27 грудня 2017 року на КПВВ "Майорське". З полону угруповань ОРДЛО були звільнені 73 українці в обмін на 233 бойовиків, засуджених та помилуваних в Україні.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі