Росія офіційно звинуватила Україну в порушенні правил мирного проходу в морі

Доповнено
Поділитися
Росія офіційно звинуватила Україну в порушенні правил мирного проходу в морі © Олександр Хребет, DT.UA
МЗС РФ пригрозило "серйозною відповіддю" на "провокації".

Росія офіційно звинуватила Україну в порушенні правил мирного проходу в морі після того, як напередодні в районі Керченської протоки російські прикордонники атакували і захопили два катери та рейдовий буксир Військово-морських сил України, які прямували з Одеси до Маріуполя. Російська сторона вимагає термінового скликання засідання Ради Безпеки ООН для обговорення ситуації, заявили в МЗС РФ.

"МЗС Росії заявляє рішучий протест в зв'язку з грубим порушенням 25 листопада 2018 р. кораблями ВМС України правил мирного проходу в територіальному морі Російської Федерації в Чорному морі", - йдеться в повідомленні російських дипломатів.

Росія в черговий раз назвала владу України "режимом" і звинуватила в тому, що країни Заходу протегують Києву, назвавши атаку російських прикордонників на українські кораблі і захоплення трьох суден з екіпажами "ретельно продуманою і спланованою провокацією".

"Очевидна ретельно продумана та спланована за місцем і формі провокація, спрямована на розпалювання ще одного вогнища напруженості в цьому регіоні, створення приводу для нарощування санкцій проти Росії", - наголошується в заяві МЗС РФ.

Дипломати повторили заяви представників російської влади в тому, що Україна намагається ввести воєнний стан перед майбутніми виборами президента, які повинні відбутися 31 березня 2019 року.

"Хотіли б попередити українську сторону, що проведена Києвом в координації з США та ЄС лінія на провокування конфлікту з Росією в акваторії Азовського і Чорного морів чревата серйозними наслідками. Російською Федерацією будуть жорстко припинятися будь-які зазіхання на її суверенітет і безпеку", - заявили в МЗС РФ.

Читайте також: Атака РФ на Азові: реакції з Росії

Напередодні російські прикордонники атакували і захопили два катери та рейдовий буксир Військово-морських Збройних сил України. Усі три судна внаслідок обстрілу росіянами втратили хід. Поранення дістали шестеро українських моряків з 23 членів екіпажів.

Перед цим російський корабель протаранив рейдовий буксир "Яни Капу", який у супроводі бронекатерів "Бердянськ" і "Нікополь" прямував з Одеси до Маріуполя. Унаслідок тарану пошкоджено головний двигун, обшивку та леєрну огорожу буксира, втрачено рятувальний плотик.

Командування ВМС ЗСУ наголошує на тому, що про перехід повідомлялося заздалегідь, відповідно до норм міжнародного права щодо забезпечення безпеки судноплавства. У ФСБ Росії стверджують, що жодних повідомлень не отримували, і пояснюють агресію нібито "захистом державного кордону".

Сьогодні, 26 листопада, Верховна Рада в 16:00 збереться на позачергове закрите засідання, де буде розглядати питання про введення воєнного стану в країні.

Поділитися
Дивіться спецтему: Атака РФ на Азові. Введення воєнного стану в Україні
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі