Росія постачає зброю до Сирії через закритий український порт Октябрськ, - Washington Post

Поділитися
Росія постачає зброю до Сирії через закритий український порт Октябрськ, - Washington Post Аналітики вважають спецпорт Октябрськ у Миколаївській області "перевалювальним пунктом" для російської зброї © thehimalayantimes.com
Звіти незалежних досліджень компанії C4ADS свідчать про те, що порт у Миколаївській області став одним із ключових "перевалювальних пунктів" для постачань російської зброї у гарячі точки планети.

Український закритий спецпорт Октябрьск у Миколаївській області є одним із ключових пунктів на шляху постачань зброї російського виробництва до Сирії і десятка інших "гарячих" точок планети, пише Washington Post, посилаючись на звіти незалежних досліджень компанії C4ADS (некомерційна група з штаб-квартирою у Вашингтоні).

Видання зазначає, що порт Октябрськ у роки "Холодної війни" був ключовим пунктом постачань радянської зброї союзникам СРСР. Місто залишилося закритим і зараз, і хоч воно розташоване на території України, заправляють у ньому росіяни, передає ЛІГАБізнесІнформ.

За інформацією аналітиків, для переправлення зброї в порти Сирії використовуються як невеликі кораблі, які курсують під прапорами Сирії та Лівану, так і величезні суховантажні, в тому числі ті, що належать російським і українським підприємцям.

Згідно зі звітом C4ADS, ключову роль у постачанні зброї грає компанія Kaalbye Group, що володіє кількома суднами, які не раз доставляли російські військові вантажі по всьому світу. Зокрема, три кораблі компанії у жовтні минулого року заходили в Октябрськ, щоб забрати частини ракетних установок комплексу С-300 для Венесуели, які були частиною угоди ціною 4 млрд доларів.

Дані корабельних транспондерів, зібраних групою C4ADS показують, що Октябрьск був найпопулярнішим місцем для сирійських суден серед усіх портів України або Росії.

Кілька сирійських вантажних суден здійснили більше десяти плавань між Октябрськом та одним з трьох основних портів Сирії в період з січня 2012 року до середини 2013 року. Щоправда, стверджувати, що кораблі були з військовим вантажем на 100% неможливо через плутанину у звітах.

Також у звіті наводиться факт, що сім кораблів Kaalbye Group за останні 18 місяців приймали в Октябрьску вантажі, а на шляху "зникали" з трьох глобальних баз даних, які ведуть запис даних транспондерів для міжнародного судноплавства.

"Докази хоч і є непрямими, але все ж зазначають, що ці кораблі везли зброю або інші подібні вантажі для режиму Асада", - наголошується у статті.

Нагадаємо, після початку громадянської війни у Сирії в 2011 році Росія продовжила виконувати умови раніше укладених з Дамаском військових контрактів, у тому числі - на постачання різноманітних видів озброєнь. Москва наполягає, що це виключно оборонна зброя - зокрема, раніше у відповідь на критику з боку США МЗС РФ відзначав, що постачання систем ППО С-300 є стримуючим фактором, який перешкоджає зовнішньому втручанню в ситуацію в країні.

Тим часом удар західної коаліції у Сирії стає все відчутнішою загрозою. Доленосним днем може стати 11 вересня, коли американський Конгрес, як очікується, розгляне пропозицію президента Барака Обами про військове втручання в сирійський конфлікт. Втім, як головнокомандувач збройних сил США, Обама може віддати наказ про удар по Сирії і без санкції Конгресу.

На прес-конференції 9 вересня держсекретар США Джон Керрі заявив, що у президента Сирії Башара Асада є можливість уникнути війни, до кінця тижня передавши всю наявну у нього хімічну зброю міжнародному співтовариству. При цьому Міллер зазначив, що йому самому слабо віриться у такий розвиток подій. !zn

Читайте також:

Посол Сирії спростував свою заяву про участь українців у війні проти Асада

Глава Пентагону звинуватив Росію в постачанні хімічної зброї Башару Асаду

"Підтримка Москви коштує дорожче" - Росія взяла сирійські мільйони, але залишила Асада без С-300 38

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі