Російська мова втратила статус регіональної у Харківській області

Поділитися
Російська мова втратила статус регіональної у Харківській області Російська позбавлена статусу регіональної ще в одній області
Депутати облради проголосували за скасування рішення від 2012 року.

У Харкові депутати обласної ради проголосували за позбавлення російської мови статусу регіональної, повідомив керівник громадської організації "Харківський антикорупційний центр", депутат Харківської облради Дмитро Булах.

"Забув трохи порадувати. Минулого тижня облрада проголосувала за скасування деяких своїх попередніх рішень. Серед них одне ідіотське й одіозне. Рішення від 2012 року про те, як і де вживати російську мову. Тобто, фактична регламентація її регіонального статусу", - пише Булах на своїй сторінці в Facebook.

За його словами, відповідне рішення підтримала левова частка присутніх у залі депутатів, зокрема більшість фракцій "Опозиційного блоку" і "Відродження". Так, 89 депутатів проголосували "за" (для прийняття рішення необхідний 61 голос), не голосували 11 осіб, "проти" не проголосував ніхто, свідчать дані поіменного голосування в облраді.

"Обласна рада вирішила визнати такими, що втратили чинність... рішення обласної ради від 30 серпня 2012 року № 480-VI "Про першочергові заходи щодо виконання в Харківській області Закону України "Про засади державної мовної політики"", - йдеться в рішенні.

Нагадаємо, 28 лютого Конституційний суд визнав неконституційним закон "Про засади державної мовної політики" і він втратив чинність з дня ухвалення рішення. Мовний закон "регіоналів" Вадима Колесніченка та Сергія Ківалова був прийнятий парламентом 3 липня 2012 року. Положення закону дозволяли запровадження двомовності в регіонах України, де частка нацменшин перевищує 10% населення.

4 жовтня Верховна Рада в першому читанні прийняла законопроект про державну мову в Україні. Проте в Європейському союзі закликали Україну переглянути документ у відповідності до міжнародних нормам та зобов'язань Української держави.

Більше про мовну політику в Україні читайте у статті Марини Ставнійчук "Мова про вибори. Чи мова під вибори?" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі