Російські хакери готували атаку на ЗМІ та компанії України – СБУ

Поділитися
Російські хакери готували атаку на ЗМІ та компанії України – СБУ У СБУ розповіли про попередження кібератаки на інформаційно-телекомунікаційні об'єкти © mignews.com
Було створено розгалужену Інтернет-інфраструктуру з доменів, які за назвою походять на офіційні домени популярних ЗМІ та телекомунікаційних компаній, заявили у СБУ.

У СБУ повідомили про попередження спроби підконтрольних спецслужбам РФ хакерів провести підготовку кібератаки на популярні ЗМІ та телекомунікаційні об'єкти України. Виконавці створювали розгалужену Інтернет-інфраструктуру, що нараховує кілька десятків доменів, які за назвою співпадають або походять на офіційні домени популярних ЗМІ, операторів зв'язку та великих телекомунікаційних компаній, зазначили у прес-центрі.

Вказується, що новостворені доменні імена вперше були зафіксовані на потужностях дата-центрів декількох російських Інтернет-провайдерів, а облікові записи, використані для їх реєстрації, раніше застосовувались для кібератак на держсектор упродовж 2018 року. Зокрема, за їх допомогою було створено низку командно-контрольних серверів для управління атаками відомого хакерського угруповання РФ.

У СБУ кажуть, що задум ймовірно полягав у створенні максимального суспільного резонансу і негативного інформаційного впливу напередодні виборів. Ситуаційний центр забезпечення кібербезпеки спецслужби поінформовав всіх, проти кого потенційно було спрямовано кібератаку, для можливості завчасного реагування у разі спроб реальних атак. У прес-центрі зазначили, що повний перелік доменів виявленої кримінальної інфраструктури не публікують для збереження іміджу ЗМІ та організацій.

Раніше глава Кіберполіції Сергій Демедюк в інтерв'ю DT.UA заявив про те, що хакерські угруповання, зокрема такі як Fancy Bear, The Shadow Brokers та інші, що мають відношення до Росії, напередодні виборів активізувалися в українському кіберпросторі. Дедалі частіше фіксуються масові поширення модифікованого шкідливого програмного забезпечення, яке вони вже використовували під час атак на об'єкти критичної інфраструктури, а також зовсім нового.

Про готовність протистояти цифровому втручанню у вибори читайте в інтерв'ю Демедюка ""Особі, яка буде віддавати злочинний наказ, треба мати за спиною потужну команду, лояльну до неї"" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі