Розведення сил в Луганській області не почнеться без дотримання режиму тиші — Пристайко

Поділитися
Розведення сил в Луганській області не почнеться без дотримання режиму тиші — Пристайко Пристайко провів брифінг зі своїм латвійським колегою Эдгарсом Рінкевичсом © Українські новини
Бойовики все цей час обстрілювали Золоте та Петровське.

Міністр закордонних справ україни Вадим Пристайко заявив про те, що розведення сил і засобів у Золотому і Петровському Луганської області 7 жовтня не почалося через те, що кілька днів тому ці населені пункти обстріляли. Українська сторона чекатиме, поки в зазначених районах сім днів не буде обстрілів.

"Сьогодні мало б початися розведення, і дійсно про це була домовленість у Мінську нашої переговорної команди... На превеликий жаль, ви знаєте самі, що були обстріляні кілька днів тому Петровське та Золоте. А наскільки ви пам'ятаєте, наше рішення було в тому, що розведення починається на сьомий день після того, як на цій конкретній ділянці зберігатиметься мир і не відбуватиметься обстріл", - заявив Пристайко журналістам під час прес-конференції з міністром закордонних справ Латвії Эдгарсом Рінкевичсом в Києві.

За його словами, українська сторона буде чекати семиденного періоду без порушень режиму тиші, який буде свідчити про серйозні наміри сторін і готовність до подальших кроків з розведення військ.

"Що стосується безпеки, розведення припускає відхід живої сили наших Збройних сил, але фортифікаційні споруди залишаються. Якщо ми побачимо, що та сторона не виконує, більш того, не дай бог, вона планує якісь агресивні дії, наші Збройні сили займуть свої позиції", - підкреслив Пристайко.

Глава МЗС додав, що не рекомендує користуватися розведенням військ для того, щоб "зайняти якісь позиції, або захопити якийсь населений пункт". Пристайко також зазначив, що Нацполіція буде забезпечити охорону і безпеку населених пунктів.

Увечері 1 жовтня президент Володимир Зеленський повідомив, що в Тристороння контактна група погодила "формулу Штайнмаєра" і розведення сил і засобів в районі Петрівського і Золотого. Мешканцям "сірої зони" Зеленський особисто гарантував безпеку.

У свою чергу голова Верховної Ради Дмитро Разумков поклав відповідальність за безпеку жителів Золотого, Петровського та інших населених пунктів, з яких в рамках розведення сил і засобів заплановано виведення українських військ, на поліцію і Національну гвардію.

Зазначимо, що заяви Зеленського спровокували масові протести в Києві й інших українських містах. 6 жовтня у столиці відбулось багатотисячне віче "Ні капітуляції!". Проти проти "Формули Штайнмаєра" виступили ряд обласних і міських рад.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі