СБУ: Ракета, що вразила малайзійський лайнер, була запущена з-під Сніжного

Доповнено
Поділитися
СБУ: Ракета, що вразила малайзійський лайнер, була запущена з-під Сніжного
За даними СБУ, запуск був проведений російськими військовими фахівцями, а наказ віддавав керівник групи бойовиків Ігор Безлер.

СБУ практично точно встановила місце запуску ракети, що вразила літак Боїнг-777 Malaysia Airlines 17 липня, заявив керівник департаменту контррозвідки СБУ Віталій Найда.

"Попередні матеріали слідства свідчать про те, що ракета була випущена з району з смт Сніжне (Донецька область), контрольованого терористами. Попередньо ми знаємо точне місце пуску, але не розголошуємо поки в інтересах слідства. Зараз ми вживаємо заходів, щоб потрапити безпосередньо на місце пуску і отримати докази, але там йде бойові дії ", - сказав він на брифінгу в суботу в Києві.

Найда стверджує, що запуск був проведений російськими військовими фахівцями, а наказ віддавав керівник групи бойовиків Ігор Безлер ("Біс").

"Росія зобов'язана надати нам імена осіб, що здійснили запуск ракети", - підкреслив він.

Найда додав, що для запуску ракети потрібно не менше трьох осіб.

"Ми знаємо, що з цією установкою прибули троє російських військових", - сказав він, зазначивши, що рано вранці 18 липня установка покинула територію України через Луганську область у напрямку російського населеного пункту Верхнє Горіхово.

зокрема, за його словами, зафіксовано припинення кордону двома тягачами, на одному з який була установка "Бук" з 4 ракетами, на другому - з 3 ракетами, "тобто, одна ракета була використана".

"Ми чітко знаємо, що членами екіпажу цієї установки були громадяни РФ... Ми знаємо точно, що РФ намагається сховати докази своєї причетності до теракту в небі над Україною", - сказав Найда.

За його словами, зараз світове співтовариство повинно зажадати від Росії відповіді на питання, як РФ буде сприяти розслідуванню теракту.

Найда підкреслив, що СБУ обмінюється доказовою базою з усіма зацікавленими сторонами, зокрема, тісно співпрацює з ФБР.

За його словами, спецлужба не сумнівається, що бойовики знали, що здійснювали пуск ракети по літаку, який летів на висоті більше 10 тыс.м.

Представник СБУ розповів, що відразу після аварії авіалайнера бойовики намагалися поховати тіла загиблих, намагалися завантажити їх на вантажні автомобілі і вивезти.

"Але, побачивши, що їхнього (тіл та останків) багато, відмовилися від цього наміру", - сказав Найда.

Літак прямував за курсом Амстердам (Нідерланди) - Куала-Лумпур (Малайзія), розбився 17 липня на сході України. Загинуло 298 осіб. СБУ почало кримінальне провадження за статтею "теракт". На місці знайдені тіла 186 загиблого. !zn

Читайте також:

Терористи могли збити Боїнг з ЗРК "Бук-М1", яка раніше перебувала у Криму

Обама: Малайзійський літак збитий ракетою, випущеною з контрольованою бойовиками території

Київ попросить у міжнародних організацій супутникові дані для визначення місця запуску ракети, що вразила Боїнг

СБУ затримала двох російських коректувальників вогню

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі