СБУ затримала експосадовця, підозрюваного у підриві обороноздатності України

Поділитися
СБУ затримала експосадовця, підозрюваного у підриві обороноздатності України
У розпал війни з Росією учасники схеми уклали з іноземною компанією завідомо збитковий контракт на виготовлення артснарядів.

Служба безпеки України у вівторок, 22 жовтня, затримала колишнього заступника міністра економіки, який підозрюється у заподіянні масштабної шкоди обороноздатності країни.

Контррозвідники затримали експосадовця в аеропорту "Бориспіль", затримання санкціонував суд. Затриманому оголошено підозру у вчиненні державної зради – ч. 1 статті 111 Кримінального кодексу України.

Снаряди, яких не було, і 8 млн доларів в офшорах. Версія слідства

За версією слідства, посадовець Міністерства економічного розвитку і торгівлі спільно з чиновниками держпідприємства "Український центр "Безпека" та держкомпанії "Артем" уклали з іноземцями завідомо збитковий контракт на виготовлення і постачання лінії з виробництва артснарядів на суму понад $ 16,5 млн.

Аванс у розмірі понад $ 8,2 млн учасники схеми перевели на рахунки фіктивних офшорних фірм і привласнили. Натомість іноземна компанія обладнання в Україну не постачала.

"Дії зловмисників поставили під загрозу забезпечення Збройних сил боєприпасами під час протидії російській агресії", - йдеться у повідомленні.

Американець на ім'я Чарльз і його друзі з української оборонки

Тим часом колишній народний депутат Мустафа Найєм розповів більше подробиць зриву виготовлення боєприпасів для потреб ЗСУ.

За його словам, у серпні 2015 року до України з Росії прибув громадянин США. Протягом короткого часу він встановив щільний контакт з посадовцями оборонних відомств країни і з'ясував, що ЗСУ гостро потребує серійного виробництва і постачаннях снарядів для артилерії калібру 152 та 155 мм.

"Американець запропонував свою допомогу, і незабаром між одним з підприємств концерну "Укрборонпром" - холдингом "Артем" - та державним підприємством "Український центр "Безпека" був укладений контракт з грифом "секретно" на закупівлю необхідного обладнання", - пише він у своєму Facebook.

Перше відповідало за установку лінії і підготовку виробництва снарядів власне на підприємстві, друге – за фінансування і визначення постачальника цієї лінії. Устаткування вирішили придбати в американської компанії "Gray Fox Logistics".

Отримавши половину суми контракту, компанія спочатку виставили нові, невигідні українській стороні умови поставок, а потім і зовсім перестала виходити на зв'язок.

"В результаті договір не виконаний, устаткування не поставлено, а виконання держоборонзамовлення з виробництва снарядів виявилося на межі зриву", - констатує Найєм.

Окрім української спецслужби діяльністю сумнівної фірми зацікавилося й Федеральне бюро розслідувань США. А Шевченківський райсуд Києва задовольнив клопотання слідчих СБУ на проведення почеркознавчої експертизи контракту з нею.

Між держконцерном "Укроборонпром" і новим керівництвом Міністерства економіки проводяться консультації щодо виконання програми підготовки серійного виробництва снарядів.

Свою чергою експерт StateWatch Гліб Каневський у своєму блозі для "Української правди" пише, що за купівлю виробничого обладнання для виготовлення зброї для потреб української армії у Мінекономіки відповідав ексзаступник міністра Юрій Бровченко.

"Мінекономіки є уповноваженим органом з питань координації діяльності з реалізації державного оборонного замовлення. А якщо точніше: протягом останніх років закуповувало за бюджетний кошт через власне підприємство "Український центр "Безпека" сучасне виробниче обладнання для виготовлення зброї", - наголошує експерт.

А поки державна компанія "Артем" чекає на обладнання зі США, право поставляти снаряди для "Гіацинтів" ЗСУ отримала пов'язана із колишніми депутатами Іваном Вінником и Сергієм Пашинським приватна фірма "Рубін-2017". Докладніше про її діяльність читайте у матеріалі Дмитра Менделєєва "Оборонка: хто першим дістанеться "фінішу"?" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".

The Newsroom

За даними ЗМІ, заступником міністра економіки з питань оборони з липня 2016 по вересень 2019 року був Юрій Бровченко. Як повідомляє Telegram-канал The Newsroom, Бровченко вирішив залишити країну після перших затримань учасників схеми. "Кілька днів тому (17 жовтня – ред.) почали затримувати інших фігурантів у його справі, саме тому він і "став на лижі", - розповів журналістам співрозмовник.

17 жовтня СБУ затримала у Києві керівника держпідприємства та представника іноземної компанії. Обом оголосили підозру за ч. 1 статті 111 КК України, а іноземцю – ще й у підбурюванні до злочину (ч. 4 статті 27). Директором ДП "Безпека" є Владислав Глазунов, повідомляють журналісти. І він досі очолює підприємство.

Держчиновнику обрано запобіжний захід: арешт на два місяці з альтернативою 2,8 млн гривень застави. Питання щодо іноземця вирішується.

У будинках та на місцях роботи обох підозрюваних проведено обшуки, правоохоронці вилучили документи й інші носії інформації із доказами злочинної діяльності.

Нагадаємо, у вересні колишнього співробітника держконцерну "Укроборонпром" засудили до дев'яти років позбавлення волі за державну зраду і шпигунство на користь Росії. Обвинувачений визнав, що працював на розвідку Міноборони Росії з 2014 року. Його завербували в анексованому Криму.

Засуджений за грошову винагороду збирав інформацію про український військово-промисловий комплекс і суспільно-політичну обстановку в Запоріжжі. Інформацію він передавав через електронні канали зв'язку, а також безпосередньо кураторам під час візитів до Росії, Білорусі й анексованого Криму.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі