Шевчук розповів про "фракції" у Конституційному суді

Поділитися
Шевчук розповів про "фракції" у Конституційному суді Шевчук стверджує, що серед бенефіціарів "фракцій" у КСУ – екс-президент України Порошенко © Закон и бізнес
У КСУ є кілька груп суддів, які є "ставлениками" певних політичних сил і діють в їх інтересах, стверджує відновлений на посаді голова суду.

Всередині Конституційного суду України існує декілька так званих "фракцій", які приймають рішення згідно з інтересами політичних сил, які патронують їм, заявив відновлений на посаді голови КСУ Станіслав Шевчук в ефірі програми "Нині вже" на "Громадському".

"Справді, може це не дуже приємно чути, але це факт. Що таке фракції – це більше такий політичний вплив, коли приймається рішення не за юридичними аргументами, а тому що так треба. Наприклад, треба звільнити Шевчука, так і зробили", – заявив він.

Шевчук заявив, що не хоче розкривати подробиці щодо цих фракцій", пообіцявши зробити це пізніше, однак дві найбільші з них назвав – умовно це ті, хто прийшов до КСУ після 2014 року (у т. ч. сам Шевчук) і ті, хто працював там ще до Майдану.

"Це найбільш численні фракції, разом 10, ну і це спрацювало проти мене", – сумно пожартував він.

При цьому, відповідаючи на питання, чиї замовлення виконують ці фракції, Шевчук натякнув, що серед замовників перебуває екс-президент України Петро Порошенко.

Нагадаємо, 14 травня судді КСУ висловили недовіру голові Конституційного суду Станіславу Шевчуку і проголосували за його звільнення з посади судді "за суттєвий дисциплінарний проступок, грубе або систематичне нехтування своїми обов'язками або невідповідність займаній посаді". Звільнення Шевчука підтримали 12 з 18 суддів.

Згідно з висновком постійної комісії, Станіслава Шевчука звільнили з посади судді Конституційного суду України через перевищення ним службових повноважень, тиску на суддів і грубе і систематичне нехтування своїми обов'язками, "що є несумісним зі статусом судді Конституційного Суду України".

Шевчук звинуватив у своєму звільненні президента Петра Порошенка, назвав дії колег "антиконституційним переворотом" і пообіцяв оскаржити їхнє рішення в суді.

Водночас саме Станіслава Шевчука вважають відповідальним за рішення про скасування статті Кримінального кодексу про незаконне збагачення, прийняте в лютому 2019 року, після якого НАБУ довелося закрити низку резонансних справ.

На спеціальному пленарному засіданні 17 вересня судді Конституційного суду України вибрали головою суду Олександра Тупицького, а його заступником був обраний Сергій Головатий.

Окружний адміністративний суд Києва на засіданні 11 жовтня відновив звільненого з посади голови КСУ Станіслава Шевчука на посаді судді Констиуционного суду України і його голови.

Вранці 15 жовтня Шевчук подав заяву до КС про поновлення його на посаді судді та голови Конституційного суду, подавши також завірену копію скороченого рішення Окружного адмінсуду від 11 жовтня зі вступної та резолютивної частин.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі