Синод ПЦУ забрав у Філарета право управління храмами та монастирями Київської єпархії

Поділитися
Синод ПЦУ забрав у Філарета право управління храмами та монастирями Київської єпархії
Також зі складу свого єпископату виключили двох ієреїв.

Синод Православної церкви України ухвалив рішення позбавити керівника колишньої Української православної церкви Київського патріархату Філарета права управління Київською єпархією і, відповідно, контролю над місцевими храмами і монастирями. Відповідне рішення синод ПЦУ прийняв після проведення Філаретом "собору" для відновлення діяльності УПЦ Київського патріархату.

Синод постановив прийняти у безпосереднє підпорядкування предстоятелю ПЦУ Епіфанію усі монастирі, храми Києва та церковних ієрархів, які до цього підпорядковувались" почесному патріарху" Філарету, повідомляє ВВС Україна.

"Беручи до уваги особливі заслуги в минулому перед Українською православною церквою, констатувати, що почесний патріарх Філарет залишається у складі єпископату Православної церкви України, однак втратив канонічні права й обов'язки, пов'язані з управлінням єпархією", - сказав після засідання архієпископ Чернігівський і Ніжинський Євстратій (Зоря), якого на синоді затвердили офіційним речником ПЦУ.

Також синод виключив зі складу свого єпископату двох ієреїв, які приїхали 20 червня на "собор" Філарета з Росії, митрополита Білгородського Іоасафа та його вікарного єпископа Петра (Москальова), "за активну участь у діях, спрямованих на збурення протистояння у церковному середовищі" та участь у "рукоположенні єпископів поза своєю територією". Мова йде про те, що на вихідних вони разом із Філаретом висвятили в єпископи без згоди синоду ПЦУ отця Іллю Зеленського з Харкова та архімандрита Андрія Маруцака з Києва, які є прихильниками колишнього патріарха.

Також синод заперечив канонічність самого зібрання, яке Філарет провів 20 червня у Києві задля "відновлення" Української православної церкви Київського патріархату.

Нагадаємо, що так званий "помісний собор" вже неіснуючої Української православної церкви Київського патріархату скасував рішення щодо ліквідації УПЦ КП і відмовився від томосу про автокефалію.

Філарет вважає, що Михайлівський Золотоверхий, Феодосіївський і Видубицький монастирі у Києві, Миколаївський монастир в Богуславі, а також всі київські парафії повинні підкорятися УПЦ КП. Київський патріархат заявив про права на Київську православну богословську академію, всі єпархії, монастирі, духовні навчальні заклади, братства, місії, які зареєстровані державними органами як релігійні організації УПЦ КП.

Православна церква України назвала нікчемними як юридично, так і канонічно рішення "собору УПЦ КП", скликаного Філаретом.

Детальніше про "гру" Філарета читайте в статті Катерини Щоткіної "Святіший камінгаут" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".

Поділитися
Підготував/ла Ирина Знась
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі