Ситуація з правами людини Криму погіршується – правозахисники

Поділитися
Ситуація з правами людини Криму погіршується – правозахисники © Офіційний сайт Кремля
Критики окупаційної влади піддаються гонінням, залякуванням і політично мотивованих переслідувань.

Ситуація з правами людини в незаконно анексованому Росією українському Криму продовжувала погіршуватися. Зберігалися жорсткі обмеження безлічі прав людини, включаючи права на свободу вираження думок, свободу мирних зібрань і свободу об'єднань, йдеться у звіті про права людини в Україні, який підготувала та опублікувала в четвер правозахисна організація Amnesty International у рамках звіту по країнах Східної Європи та Центральної Азії.

"Гонінням, залякуванням і політично мотивованим переслідуванням піддавалися відомі представники кримськотатарської спільноти, проукраїнські активісти і всі ті, хто відкрито критикував фактичну владу. Незалежні засоби масової інформації та журналісти не мали можливості працювати в Криму, зростала кількість заблокованих інформаційних інтернет-ресурсів", - йдеться у звіті.

Правозахисники додали, що меджліс кримськотатарського народу залишався під необґрунтованим забороною як нібито "екстремістська організація". Посилилися репресії стосовно незареєстрованого руху "Кримська солідарність", створеного кримськими татарами у 2016 році з метою надання взаємодопомоги. Десятки членів руху були заарештовані на основі довільно пред'явлених звинувачень у тероризмі, у тому числі під час скоординованих рейдів російських силових структур по домівках кримських татар 27 березня, коли було затримано 24 людини.

В Amnesty нагадали про те, що у вересні засновника "Кримської солідарності" і в'язня сумління Сервера Мустафаєва, який перебуває під вартою з травня 2018 року, вивезли разом з ще сімома обвинуваченими в Росію, де повинні були початися слухання у їхній справі в військовому суді. У листопаді Південний окружний військовий суд Російської Федерації засудив кримського в'язня сумління Емір-Усеіна Куку і ще п'ятьох обвинувачених по тій же справі до ув'язнення на термін від семи до 19 років за безпідставним звинуваченням, пов'язаним з тероризмом.

У квітні приходу Православної церкви України (ПЦУ) в Криму відмовили в реєстрації за формальними причинами. Фактична влада вимагала від ПЦУ звільнити кафедральний собор у Сімферополі, посилаючись на припинення договору оренди.

"Представники інших релігійних меншин також стикалися з утисками. Залишалися невідомими доля і місцеперебування всіх осіб, які зазнали насильницького зникнення в Криму після його окупації Росією", - йдеться у звіті.

Раніше повідомлялося, що Слідчий комітет РФ підготував обвинувальний акт у справі проти Джемілєва, яке було відкрито 11 серпня 2014 року. Джемілєва "звинувачують" у "незаконному перетині кордону", "незаконне поводження зі зброєю", "недбале зберігання вогнепальної зброї, яке створило умови для його використання іншою особою, що призвело до смерті людини або інших тяжких наслідків".

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі