Справа Бекірова: США засуджують поводження окупантів Криму із політв'язнем

Поділитися
Справа Бекірова: США засуджують поводження  окупантів Криму із політв'язнем Ставлення до Бекірова в анексованому Криму у США вважають ганебним © Николай Полозов/Twitter
Осуду американські дипломати піддали й системні переслідування кримських татар на анексованому півострові.

Сполучені Штати Америки засуджують репресії російських окупантів українського Криму щодо кримських татар, зокрема, ставлення до незаконно утримуваного у СІЗО Сімферополя політв'язня Едема Бекірова.

"Ми засуджуємо системне переслідування кримських татар Росією та її ганебне ставлення до Едема Бекірова, стан здоров'я якого продовжує погіршуватися", - йдеться у повідомленні посольства США в Україні на сторінці в Facebook.

Едем Бекіров має інвалідність першої групи, страждає на цукровий діабет, має проблеми із серцем, у нього ампутована нога. У слідчому ізоляторі політв'язень не отримує належної медичної допомоги, стан його здоров'я погіршується, через задишку Бекіров змушений спати сидячи.

Попри це, 10 квітня підконтрольний Кремлю "Київський районний суд Сімферополя" залишив тяжко хворого Бекірова у СІЗО ще на два місяці.

Водночас у посольстві стурбовані нещодавніми незаконними обшуками, влаштованими російськими силовиками у мечеті і будинку імама Рустема Абілєва в селі Штурмове поблизу Севастополя.

"Ми також стурбовані обшуками, проведеними Росією в Севастопольській мечеті і затриманням її імама Рустема Абілєва", - додається у повідомленні.

Після обшуків Абілєва затримали за обвинуваченням у нібито "публічних закликах до здійснення екстремістської діяльності".

Зазначимо, від початку анексії українського Криму в 2014 році Росія проводить послідовну політику тиску на кримських татар за їхню проукраїнську позицію. Російські силовики регулярно приходять з обшуками до їхніх будинків, кримських татар заарештовують і судять за сфабрикованими обвинуваченнями в нібито "тероризмі" і "екстремізмі".

Незаконні дії країни-окупанта та порушення прав людини на анексованому півострові неодноразово засуджувалися міжнародними організаціями, блоками та західними партнерами України.

Раніше адвокат кримськотатарського активіста Едема Бекірова повідомив, що у його підзахисного на тлі хронічних хвороб і високого рівня цукру в крові почалися судоми. Інсулін, який політв'язню колють тричі на день, вже не допомагає.

Наприкінці березня адвокати домоглися його переведення з камери-"двійки" площею 8 кв.м., в якій він утримувався разом із політв'язнем Сервером Мустафаєвим, до медсанчастини СІЗО окупованого Сімферополя.

26 лютого "Верховний суд" окупованого Криму продовжив арешт Едема Бекірова до 12 квітня. 12 грудня 2018 його затримали при в'їзді на територію окупованого півострова, куди він прямував для зустрічі з матір'ю та сім'єю. Окупанти сфабрикували обвинувачення за ч. 2 ст. 222 і ч. 2 ст. 222.1 (зберігання і передача вибухових речовин і боєприпасів) Кримінального кодексу РФ.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі