Справа Гандзюк: посередник Павловський визнав провину – прокуратура

Поділитися
Справа Гандзюк: посередник Павловський визнав провину – прокуратура Виконавці, посередник, на черзі Мангер і Ко?
З важливого фігуранта справи Павловський перетворився на обвинуваченого у замовчуванні тяжкого злочину.

Підозрюваний у справі про вбивство громадської активістки, радниці мера Херсона Катерини Гандзюк Ігор Павловський визнав провину у "замовчуванні злочину" і уклав угоду зі слідством, цю інформацію "Громадському" підтвердили у прокуратурі.

"Павловський обвинувачується за ч. 1 статті 396 КК України в заздалегідь не обіцяному приховуванні тяжкого злочину. Обвинувальний акт направлено до суду з угодою про визнання винуватості", - розповіла журналістам прокурор у справі Вікторія Калита.

Санкція статті передбачає арешт на строк до трьох місяців або обмеження чи позбавлення волі на строк до трьох років. Дата судового засідання, на якому буде затверджено угоду, на разі не призначена.

Своєю чергою речник ГПУ Андрій Лисенко у коментарі "Українській правді" пояснив, чому батька вбитої активістки ніхто не поінформував про укладення угоди.

"У квітні 2019 року на підставі отриманих доказів у ході досудового розслідування Павловському було змінено підозру на ч.1 ст.396 КК. За цією статтею передбачена відповідальність за завдання шкоди суспільним інтересам. Тому угода з обвинуваченим укладається без письмової згоди з потерпілою стороною", - заявив він.

Перенесення розгляду справи до Одеського суду у прокуратурі пояснюють "винятковими обставинами кримінального провадження",а також необхідністю забезпечення безпеки Павловського, який "дає викривальні покази щодо замовників вбивства".

За більш ранньою версією слідства під час організації вбивства активістки Ігор Павловський грав роль посередника. Помічник депутата Миколи Паламарчука (колишній "Блок Петра Порошенка") передавав гроші від замовників ватажку виконавців Сергію Торбіну, з його будинку двоє виконавців намагалися втекти з України, але були затримані на автовокзалі, на "наради" з виконавцям до Павловського приїздив і організатор вбивства Олексій Левін.

Однак згодом Павловський перетворився з посередника на особу, яка лише приховувала тяжкий злочин і нібито дізналася про нього постфактум. Раніше за такою ж схемою – визнання провини та надання викривальних свідчень – виконавці злочину отримали набагато більш м'яке покарання, ніж українським законодавством передбачено за умисне вбивство.

29 липня активісти спільноти "Хто замовив Катю Гандзюк?" оприлюднили світлини Ігоря Павловського на футбольному матчі. Під час утримання в СІЗО у Павловського нібито були проблеми зі здоров'ям. Адвокати навіть просили обрати запобіжний захід у вигляді особистого зобов'язання, оскільки "підозрюваний тяжко хворий і потребує термінового лікування".

Нагадаємо, 6 червня Покровський районний суд Дніпропетровської області виніс обвинувальні вироки вбивцям громадської активістки, радниці мера Херсона Катерини Гандзюк. Ватажок та члени групи отримали від 3 до 6,5 років за ґратами. Перед винесенням вироку всі вони визнали свою провину і дали викривальні свідчення проти інших учасників злочину.

Замовниками злочину батько вбитої називав голову Херсонської облради Владислава Мангера (виключений з "Батьківщини"), нині звільнених голову Херсонської ОДА Андрія Гордєєва і його заступника Євген Рищука ("Блок Петра Порошенка").

24 квітня прокуратура вручила Мангеру нову підозру– він більше не є обвинуваченим в організації умисного вбивства. Замість ч. 2 ст. 115 (умисне вбивство) йому інкримінували ч. 2 ст. 121 КК України (умисне тяжке тілесне ушкодження, що спричинило смерть потерпілого).

Ще одного підозрюваного - організатора вбивства Катерини Гандзюк – раніше судимого кримінального авторитета Олексія Левіна (Москаленка), також відомого як "Москал", СБУ оголосила в розшук після того, як він втік з України. Нині "Москал" переховується від слідства в Домініканській Республіці.

Катерина Гандзюк померла 4 листопада 2018 року в київській лікарні. Офіційна причина смерті: поліорганна недостатність і хімічні опіки 39% тіла внаслідок нападу з використанням хімічної речовини (сірчаної кислоти). Докладніше про справу читайте у статті Масі Найєма "Сіре зло" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі