США і ЄС закликали РФ допустити СММ ОБСЄ в окупований Крим

Поділитися
США і ЄС закликали РФ допустити СММ ОБСЄ в окупований Крим Штати та ЄС нагадують, що місія ОБСЄ поширюється і на окупований Крим © Сайт місії ОБСЕ
Місія ОБСЄ отримала понад 100 відмов у перетині блокпостів.

На засіданні Постійної ради ОБСЄ у четвер у Відні США і ЄС виступили за забезпечення доступу Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ у Крим і до неконтрольованої урядом України ділянки кордону вздовж російсько-українського кордону.

"Повністю функціонуюча моніторингова місія має вирішальне значення для світу в Донбасі. Виконання мандата СММ вимагає надання Місії повного і необмеженого доступу до всієї України. Це включає територію вздовж кордону з Росією, до якого СММ було надано лише обмежений доступ. Це також стосується Криму, який залишається і завжди буде залишатися невід'ємною частиною України", - заявив Тимчасовий повірений у справах США при ОБСЄ Гаррі Кеміан.

У делегації ЄС також вказали на те, що підтримувані Росією збройні формування постійно перешкоджають подальшому рухові спостерігачів ОБСЄ на своїх блокпостах: так, з червня 2018 ними було понад 100 разів відмовлено в проїзді СММ через блокпост в Заїченка та більше 60 разів - через блокпост поблизу Верхньошироківське.

Раніше в ЄС висловили стурбованість повідомленнями про обшуки будинків нв езаконно анексованому Криму з подальшими арештами і закликали владу РФ припинити чинити тиск на кримських татар в тимчасово окупованому Криму. Про це інформує Постійне представництво ЄС при ОБСЄ.

"ЄС стурбований повідомленнями про обшуки будинків у незаконно анексованому Криму з подальшими арештами. З моменту незаконної анексії Росією ситуація з правами людини в Криму істотно погіршилася. Ми очікуємо, що Росія припинить тиск на кримських татар. Крим - це Україна", - йдеться в повідомленні.

27 березня співробітники ФСБ РФ і Росгвардії прийшли з обшуками в будинку 25 кримських татар в анексованому Криму. Велика частина обшуків проводилася в окупованому Сімферополі, в рамках сфабрикованої російськими окупантами "справи Хізб ут-Тахрір". В результаті обшуків затримали 20 осіб.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі