Суд дозволив ДБР вилучити документи про призначення Гройсмана прем'єр-міністром

Поділитися
Суд дозволив ДБР вилучити документи про призначення Гройсмана прем'єр-міністром ДБР порівняє документи про призначення Гройсмана і Яценюка
Детективи ДБР отримали доступ до документів про призначення в Раду 8 скликання та припинення повноважень Ради 7 скликання.

Печерський райсуд дав дозвіл Держбюро розслідувань на вилучення з Офісу президента документів в рамках можливого зловживання владою посадовими особами при призначенні прем'єр-міністром Володимира Гройсмана. Про це йдеться в рішенні райсуду від 17 жовтня на сайті Єдиного держреєстру судових рішень.

В документі зазначено, що посадові особи з особливо відповідальним становищем в держорганах внесли в квітні 2016 року до парламенту подання на призначення прем'єра за відсутності коаліції.

У числі документів, які будуть отримані для аналізу, зазначені листи з підготовки проекту подання про призначення прем'єр-міністра, а саме доручення, листи погодження, доповідні записки, супровідні листи, резолюції, листи візування, протоколи нарад, засідань, тощо.

- документи, що підтверджують збори керівних органів коаліції депутатських фракцій "Європейська Україна" у Верховній Раді України VII скликання, а саме: Ради коаліції і Загальних зборів коаліції, на яких приймалося рішення про призначення Прем'єр-міністра України та кандидатур до складу Кабінету міністрів України;

- документи, на підставі яких встановлено факт відсутності коаліції у Верховній Раді України VII скликання;

- документи, в тому числі накази, розпорядження, в яких зазначено посадових осіб, на яких покладено обов'язок ведення обліку кількості народних депутатів в коаліції депутатських фракцій Верховної Ради України і обов'язок доповідати про такі факти Президентові України; документи, що містять відомості про проведені консультації про дострокове припинення повноважень Верховної Ради України VII скликання за участю Президента України, в тому числі стенограми відповідних консультацій, а також службові листи з підготовки проведення зазначених консультацій, а саме доручення, листи погодження, доповідні записки, супровідні листи, резолюції, листи візування, протоколи нарад, засідань тощо;

- інші документи, пов'язані з вирішенням питання дострокового припинення повноважень Верховної Ради України.

Строк дії постанови не може перевищувати одного місяця з дня його прийняття.

DT.UA вже повідомляло про звернення Василя Німченка і Нестора Шуфрича до ДБР. Парламентарі, пов'язані з Віктором Медведчуком, стверджують, що п'ятий президент України Петро Порошенко, голова Верховної Ради Андрій Парубій і прем'єр-міністр Володимир Гройсман "діючи спільно, у змові, з прямим умислом на захоплення неконституційним і незаконним способом державної влади (...) вдалися до зловживання службовим становищем і прямого порушення конституційних норм...". За твердженням заявників, Порошенко, Парубій і Гройсман нібито вчинили "злочини, що полягають у захопленні державної влади, змові з її захоплення, зловживанні владою і службовим становищем". На думку Німченка і Шуфрича, на момент призначення нового голови уряду, у Верховній Раді нібито вже була відсутня коаліція депутатських фракцій, яка, згідно з Конституцією, має виключне право висувати кандидатуру прем'єр-міністра.

Звернення надійшло до ДБР до винесення Конституційним судом рішення щодо указу Володимира Зеленського про розпуск Ради і дострокові вибори.

"Але тепер депутатське звернення стає для згаданих у ньому осіб більш небезпечним. Оскільки вердикт КС побічно підтвердив відсутність у Раді коаліції. Чому побічно? Тому що прямої відповіді в рішенні немає. КС підтвердив конституційність президентського указу, але чітко сказати - була коаліція чи ні - не зміг, точніше, не захотів", - пише Вікторія Морозова у своєму матеріалі для DT.UA.

Докладніше читайте в статті "Про неминуче" в тижневику "Дзеркало тижня. Україна".

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі