Суд покарав лише кожного четвертого порушника торгів в системі Prozorro - ЦПК

Поділитися
Суд покарав лише кожного четвертого порушника торгів в системі Prozorro - ЦПК
В інших випадках - порушники або отримали усні зауваження, або ж не отримали покарання.

Протягом 2017 року активісти оскаржили близько 300 нечесних закупівель на понад 6 млрд грн. Однак за період від січня 2017 до липня 2018 включно активісти Центру протидії корупції добилися скасування закупівель та розірвання договорів на загальну суму 290,2 млн грн, а також накладення Антимонопольним комітетом України штрафів на учасників за змову на торгах на суму 1,36 млн грн.

"Система електронних закупівель Prozorro не є 100% запобіжником від зловживань під час тендерів, але дає можливість швидко їх виявляти. На жаль, цим інструментом наразі користується лише громадськість, у той час як найважливіший контролюючий орган не користується можливостями системи для контролю закупівель", - зазначили в ЦПК під час презентації звіту dt.про прозорість роботи системи електронних закупівель Prozorro.

Юристи ЦПК проаналізували 288 судових рішень щодо адміністративної відповідальності за порушення під час торгів. Із них за січень 2017 - червень 2018 року лише у кожному четвертому випадку суд наклав штраф на порушників. В інших випадках - порушники або отримали усні зауваження, або ж не отримали покарання через пропуск строків для притягнення до відповідальності, або неякісно підготовлені матеріали контролерами.

"Аналіз вказаних судових рішень дає загальне уявлення про стан притягнення до відповідальності правопорушників. Ситуація м'яко кажучи невтішна. Майже у кожній п'ятій справі, винну особу притягують до відповідальності у вигляді штрафу та, на жаль, лише кожен шостий протокол про адмінправопорушення є результативним", - зазначив юрист ЦПК Олександр Литвин.

Загалом він додав, що від початку 2017 року до липня 2018 є лише 33 вироки щодо вчинення злочинів під час тендерів. З них кожен четвертий вирок є виправдувальним і кожен восьмий злочинець – амністований.

Нагадаємо, раніше Кабмін анонсував запуск електронних земельних торгів через ProZorro з 1 вересня 2018 року. Державне підприємство "Сетам" приєднається до Prozorro.Продажі в процесі реалізації всіх активів, у тому числі підприємств малої приватизації.

Поділитися
Підготував/ла Ирина Знась
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі