Сумарні тарифи за ЖКП з 2014 року зростають із подвоєною швидкістю – експерт

ZN.UA Ексклюзив
Поділитися
Сумарні тарифи за ЖКП з 2014 року зростають із подвоєною швидкістю – експерт Гігантські цифри, які в платіжках отримують українці, скоро виростуть ще більше
Тарифи за житло та житлово-комунальні послуги з 2014 року ростуть у два рази швидше, ніж загальний індекс споживчих цін.

За останні роки витрати населення на оплату житла і комунальних послуг зросли настільки стрімкими темпами, що вдвічі перевищили показники зростання загального індексу споживчих цін. Особливо збільшилися ціни на природний газ. А з 2020 року слід очікувати нового підвищення тарифів на ЖКП, пише у своєму матеріалі для DT.UA Андрій Ревенко.

"Новини про підвищення тарифів не радують. У грудні слід очікувати збільшення ціни на природний газ на 13%, що поверне її до червневих значень. А 16 листопада ц.р. у ЗМІ повідомлялося, що напередодні уряд скасував рішення Кабміну Гройсмана (№560 від 26.06.2019) про регулювання граничних цін на опалення та гарячу воду, визнавши цей механізм неринковим. Це нововведення може підняти ціни на ці послуги до 25%. А ще в уряді вирішили, що з наступного опалювального сезону 2020–2021 рр. поріг для одержання субсидій буде піднято з нинішніх 15% до 20. Це неминуче призведе до істотного скорочення кількості їх одержувачів. Водоканали, у тому числі "Київводоканал", порушують питання про підвищення тарифів на холодну воду та водовідведення. Нібито тільки з електроенергії (тарифів на яку не підвищували два роки) необхідність збільшення вартості кіловат-години не на першому плані. Але, за повідомленнями ЗМІ, у Ріната Ахметова вважають виправданим зростання тарифів для населення на 90%! Відчувається, що це пропозиція від щирого серця", – пише автор.

При цьому експерт відзначає, що вимальовується явна невідповідність з ІСЦ, який розраховується на п'ять років – так, у нього не потрапляють витрати на вивезення сміття. А самі ваги індексу змінили таким чином, що в них з'явилися кричущі невідповідності, причому причини таких змін, так само як і їх обґрунтування, не надали.

"З вагами, які мають відображати частку витрат домогосподарств у грошових споживчих витратах, очевидні явні невідповідності. Виходить, що витрати на купівлю соняшникової та маслинової рослинних олій (1,667%) у нас в 1,4 разу перевищують витрати на оплату природного газу (0,997%). Але згідно з торговельною статистикою у 2017 р. було продано рослинних олій на 3,054 млрд грн, а сплачено населенням за природний газ - 33,171 млрд, або у 10,9 разів більше. Вага цукру - 1,374%, а центрального опалення та гарячої води - 0,997%. Цукру було продано на 2,785 млрд грн, а за опалення та гарячу воду населення заплатило 23,932 млрд, або у 8,6 разів більше. Яєць (вага 1,077%) продано на 3,975 млрд грн, а оплата населенням електроенергії (вага 0,870%) - 29,443 млрд, або у 7,4 разів більше.... Такі невідповідності неприпустимі", – зазначає автор.

Раніше повідомлялося про те, що Кабінет міністрів України планує виплачувати фінансову підтримку тим українським сім'ям, які витрачають на оплату комунальних послуг більше 15% своїх доходів. Також з листопаду в платіжках більше не відображають суму субсидії та наявність пільг.

Детальніше про зростання комунальних тарифів, невідповідність індексу споживчих цін реальному стану в країні та приховування інформації про витрати населення на оплату послуг ЖКП читайте в матеріалі Андрія Ревенко "Як ми живемо: наші житлово-комунальні платіжки" в тижневику "Дзеркало тижня. Україна".

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі