"Свобода" запропонувала заборонити продаж техніки без українського інтерфейсу

Поділитися
"Свобода" запропонувала заборонити продаж техніки без українського інтерфейсу Олег Тягнибок
Свобода пропонує доповнити закон Про захист прав споживачів статтею 15.1. з метою забезпечити право громадян на придбання побутових електронних приладів з пристроями введення і інтерфейсами державною мовою.

В Україні запропоновано заборонити реалізацію програмного забезпечення і техніки, інтерфейс яких не перекладено на українську мову.

З такою ініціативою виступила група депутатів з ВО "Свобода" на чолі з Олегом Тягнибоком, які зареєстрували законопроект N3589 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо забезпечення права споживачів на користування інтерфейсами українською мовою)".

У документі запропоновано забезпечити українців правом на придбання та використання побутових електронних приладів, техніки та інших технічних пристроїв з пристроями введення і інтерфейсами (екранами) відображення інформації державною мовою. Ці ж правила хочуть поширити на держустанови.

Документом пропонується доповнити закон "Про захист прав споживачів" статтею 15.1. з метою забезпечити право громадян України на придбання побутових електронних приладів, техніки та інших технічних пристроїв з пристроями введення і інтерфейсами (екранами) відображення інформації державною мовою.

Згідно з законопроектом, будь-які програмні продукти, які реалізуються і використовуються на території України згідно з чинним законодавством, повинні мати вбудовані локалізації інтерфейсів відображення інформації українською мовою.

Окрім того, пропонується доповнити абзацом тридцятим частину 3 статті 6 закону україни "Про підтвердження відповідності" з метою забезпечення використання у державних установах електронної техніки, пристроїв, приладів, які мають дисплеї (монітори) для відображення текстової інформації, тільки з локалізацією державною мовою.

Депутати вважають, що це полегшить експлуатацію техніки. У пояснювальній записці сказано, що це також дозволить уникнути проблем, пов'язаних з експлуатацією пристроїв, не забезпечених пристроями введення і інтерфейсами (екранами) відображення інформації державною мовою, що ускладнює роботу з ними через елементарне нерозуміння іноземних мов, якими виконано або локалізовано відповідні пристрої".

Зазначимо, що народний депутат від фракції "Батьківщина" Іван Стойко раніше пропонував змінити текст закону "Про рекламу" для того, щоб єдиною мовою реклами було закріплено українську. !zn

Читайте також:

Українська мова втрачає позиції у медіа та рекламі

Пивовари протестують проти закону про мови - не готові перекласти етикетки російською

"Батьківщина" запропонувала заборонити рекламу всіма мовами, крім української

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі