"Так прийнято": освітній омбудсмен розповів про проблеми зі сприйняттям буллінгу

ZN.UA Ексклюзив
Поділитися
"Так прийнято": освітній омбудсмен розповів про проблеми зі сприйняттям буллінгу Багато речей, які в Україні прийнято вважати звичними, насправді є проявами буллінгу © kolomyia.today
У боротьбі з цим явищем надзвичайно важлива просвітницька кампанія.

Багато проблем виникають тому, що ані діти, ані батьки, ані вчителі не сприймають величезну кількість фактів буллінга, як буллінг, вважає освітній омбудсмен Сергій Горбачов.

"Ми впевнені, що просвітницька кампанія тут надзвичайно важлива", - розповів він в інтерв'ю DT.UA.

Під час флешмобу "Запитай дитину про буллінг" фахівці офісу освітнього обмудсмена розповідали, на що звертати увагу, коли дитина приходить зі школи, і як правильно вести розмову про буллінг.

"Розмова: "У тебе все добре в школі?" - "Угу", - нічого не дасть. Питати треба інакше. Ми сформулювали три десятки ключових питань. Наприклад: "Що тебе сьогодні порадувало в школі? А що засмутило? З ким ти сьогодні добре поспілкувався? Від чого у тебе сьогодні погане відчуття?" та інше", - пояснив Горбачов.

За словами омбудсмена, багато речей, які в Україні прийнято вважати "звичними", насправді є проявами буллінга. Наприклад, такі фрази, як "Всі сидять, дзвінок – для мене, а не для вас!" або "Ніхто на перерву не вийде, поки я не дозволю".

Фактично робочий день дитини (з урахуванням домашніх завдань і гуртків) більший, ніж у дорослого – 11-12 годин, і відбирати у нього право на відпочинок – це буллінг, пояснює Горбачов.

"Чи, наприклад, дитину не відпускають в туалет на уроці. Це вже не просто буллінг, а фізичне знущання, яке може завдати шкоди здоров'ю", - додає він.

При цьому більшість вчителів – відповідальні люди, професіонали своєї справи, які доброзичливо ставляться до дітей, вважає освітній омбудсмен.

"Але, на жаль, іноді в школах трапляються епізоди, коли вчитель провокує буллінг, розділяючи учнів на любимчиків і аутсайдерів, навішує на них ярлики, що створює конфліктну ситуацію в дитячому колективі і загострює її. Або навіть сам учитель може буллити дитину. І ініціаторами буллінгу бувають не лише вчителя, але і діти, і батьки", - резюмує він.

Читайте також: Третина українських шкіл неукомплектована психологами – освітній омбудсмен

Докладніше про ситуацію з буллінгом в українських школах і заходи боротьби з цим явищем читайте в інтерв'ю Оксани Онищенко з освітнім омбудсменом Сергієм Горбачовим у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі