TI Ukraine закликала Раду дозволити НАБУ та ДБР самостійно встановлювати "прослушку"

Поділитися
TI Ukraine закликала Раду дозволити НАБУ та ДБР самостійно встановлювати "прослушку" Рада провалила голосування за відповідний законопроект
В організації вважають, що до Кримінально процесуального кодексу України необхідно внести низку змін.

Антикорупційна громадська організація Transparency International Ukraine закликала народних депутатів України проголосувати за зміни до Кримінального процесуального кодексу, без яких розслідування корупційних злочинів буде малоефективним. Серед таких змін, надання Національному антикорупційнму бюро та Держбюро розслідувань права самостійно встановлювати "прослушку".

"За високого суспільного запиту на боротьбу з корупцією правоохоронні органи повинні мати належні законодавчі умови та ефективні інструменти для розслідування. Про ці правки роками говорить експертна спільнота, громадські організації та міжнародні партнери України", - йдеться в заяві організації.

Зокрема, TI Ukraine закликали надати НАБУ та ДБР право на незалежне прослуховування. Адже сьогодні встановити "прослушку" неможливо без Служби безпеки України або Нацполіції, що призводило до витоку інформації.

Також необхідно надати генпрокурору, його заступнику, керівнику регіональної прокуратури право доручати повідомляти про підозру іншим прокурорам та слідчим. Адже, за словами TI Ukraine, саме через відсутність такої можливості суди ухвалили низку рішень про те, що підозрюваний не вважаються притягнутими до кримінальної відповідальності.

В організації зазначили, що необхідно також вести обчислення строків досудового розслідування з моменту повідомлення про підозру.

Окрім того, потрібно скасувати монополію державних експертних установ на проведення експертиз. Адже використання послуг виключно держустанов значно обмежує можливості громадян здійснювати захист своїх прав у передбачених законодавством рамках.

"Ухвалення змін до КПК покращить ефективність досудового розслідування, зокрема і в справах топ-корупції. Transparency International Ukraine переконана, такі інструменти сприятимуть професійній та незалежній роботі та утвердженню верховенства права в Україні", - підсумували в TI Ukraine.

19 Вересня Верховна Рада не змогла ухвалити у другому читанні законопроєкт про внесення змін до кримінально-процесуального законодавства, що передбачає скасування "правок Лозового" і надання НАБУ та ДБР права на самостійну "прослушку". Законопроект підтримали 196 народних депутатів. Спікер Дмитро Разумков розпорядився "зупинити голосування", але результат вже було зафіксовано на табло. Після цього 242 голосами проєкт закону відправили на повторне друге читання.

10 вересня Верховна Рада прийняла в першому читанні президентський законопроект №1009 про внесення змін до кримінально-процесуального законодавства. За скасування "правок Лозового" і надання НАБУ і ДБР права на самостійну "прослушку" проголосували 297 депутатів.

У березні 2018 року Рада уже намагалася скасувати "поправки Лозового", але в сесійній залі не вистачило голосів.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі