Трамп не чинив тиску на Зеленського – Пристайко

Поділитися
Трамп не чинив тиску на Зеленського – Пристайко Пристайко заявив, що американські слідчі можуть отримати інформацію про бесіді Трампа і Зеленського тільки в США – Україна має право на свої таємниці
Міністр поскаржився, що Україну з перемінним успіхом намагаються втягти у протистояння демократів та республіканців у США, тоді як Київ звик зберігати хороші відносини з обома партіями.

Президент США Дональд Трамп не чинив ніякого тиску на президента України Володимира Зеленського під час їх телефоннного розмови, заявив міністр закордонних справ України Вадим Пристайко в інтерв'ю "Громадському".

"Ті люди, які займаються українсько-американськими відносинами, розуміють, що ми завжди намагалися цінувати допомогу від обох партій, ця допомога дозволяла нам гарантувати, що зі зміною адміністрації у нас не зміняться пріоритети у відносинах з США", – заявив Пристайко, додавши, що зараз Україну з перемінним успіхом намагаються втягти у протистояння демократів та республіканців у США, тоді як Київ звик зберігати хороші відносини з обома партіями.

Пристайко додав, що Україна цінує хороше ставлення з боку президента США, Білого дому, Конгресу, але не збирається допомагати жодній з партій, навіть якщо б, чисто теоретично, могла це зробити. Україна має повне право тримати обставини бесіди між Трампом і Зеленським у таємниці, а американські слідчі мають повне право цю інформацію отримувати, але виключно у США і то, якщо їм її нададуть.

"Цікавиться президент Трамп, цікавиться його радник Джуліані, цікавляться газети, демократи, республіканці, чи тиснуть на Україну. Я хочу сказати, що ми є незалежна держава, у нас є свої таємниці... Я знаю, про що була розмова, і я думаю, що ніякого тиску не було. Була розмова, розмови бувають різні, лідери мають право обговорити всі проблеми, які існують. Ця розмова була довгою, було дружньою, і вона торкалася багатьох питань, на які треба було давати досить серйозні відповіді", – резюмував міністр.

Читайте також: Джуліані перейшов межу щодо України – The Economist

20 вересня стало відомо, що один з інформаторів американської розвідки подав скаргу на Трампа через вчинення їм тиску на президента іншої країни. Мова, судячи з усього, йшла про Україну, оскільки за два з половиною тижні до подачі скарги Трамп розмовляв з президентом України Володимиром Зеленським. Тривогу інформатора викликала якась серйозна "обіцянка", дана Трампом.

Донос неназваного американського розвідника вже призвів до жорсткої конфронтації частини Конгресу і Білого дому: контрольована демократами Палата представників та сенатори-демократи вимагають показати громадськості текст доносу, у той час, як адміністрація Трампа категорично відмовляється це робити і офіційно заборонила передавати текст конгресменам. Сам Трамп заперечує всі звинувачення і вже назвав дії демократів "харрасментом" (домаганням) на адресу президента держави.

Як повідомляло DT.UA, оточення президента США Дональда Трампа цікавлять напрацювання Генпрокуратури у справі Burisma, у наглядову раду якої входив син Джо Байдена, одного з можливих основних опонентів Трампа на виборах президента 2020 року. Власник Burisma Микола Злочевський обіймав посаду міністра екології за часів Януковича з липня 2010 року до квітня 2012 року. Наприкінці 2014 року Злочевський залишив Україну, а на початку 2015 року стало відомо, що Генпрокуратура оголосила його в розшук за підозрою в незаконному збагаченні.

Детальніше про розвиток відносин президента Зеленського з керівництвом США і Росії читайте в статті головного редактора "Дзеркало тижня. Україна" Юлії Мостової "Квартал чорних лебедів".

Поділитися
Дивіться спецтему: Імпічмент Трампа
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі