Трьох фігурантів "справи Хізб ут-Тахрір" етапували з СІЗО Ростова-на-Дону — адвокат

Поділитися
Трьох фігурантів "справи Хізб ут-Тахрір" етапували з СІЗО Ростова-на-Дону — адвокат © Крим.Реалії
На даний момент точне місцеперебування політв'язнів невідоме.

Трьох фігурантів першої сімферопольської справи "Хізб ут-Тахрір" етапували з СІЗО в Ростовської області в республіку Башкортостан, повідомила у Facebook "Кримська солідарність". Мова йде про Айдера Саледінова, Рустема Ісмаілова та Еміля Джемаденова.

"28 січня 2020 року з російського ФКУ СІЗО-1 ГУФСВП Росії по Ростовській області етапували трьох фігурантів сімферопольської групи "справи Хізб ут-Тахрір", які були арештовані в Криму за політично вмотивованою справою. У представників захисту та родичів немає точних даних про їх точне місцеперебування, крім назви республіки", - йдеться в повідомленні.

За словами адвоката Рустема Кямілєва, він хотів відвідати свого підзахисного Еміля Джемаденова в СІЗО-5 Ростова-на-Дону. Однак співробітник СІЗО повідомив йому, що Джемаденов відбув до республіки Башкортостан 28 січня 2020 року.

"Щоб дізнатися з приводу Саледінова Айдера та Ісмаілова Рустема, він дав мені номер, звісно, я зателефонував на номер у спецчастину слідчого ізолятора, і мені повідомили, що Саледінов Айдер та Ісмаілов Рустем також 28 числа одним поїздом з Джемаденовым убутку в республіку Башкортостан. Куди вони попрямували - точно вона не сказала, швидше за все, вона цього не знає", - додав адвокат.

24 грудня Верховний суд Росії розглянув апеляцію на вирок фігурантам першої сімферопольської "справи Хізб ут-Тахрір" і змінив кримчанам терміни "покарання". Однак терміни утримання політв'язнів за ґратами зменшилися лише на кілька місяців. Так, Теймура Абдуллаєва засудили до 16 років 6 місяців ув'язнення і 1 року 4 місяців адміннагляду замість 17 років колонії суворого режиму і 1 року 6 місяців обмеження волі; Узеіра Абдуллаєва – до 12 років 6 місяців замість 13 років; Рустема Ісмаїлова – до 13 років 6 місяців замість 14 років; Еміля Джемаденова – до 11 років 6 місяців замість 12 років; Айдера Саледінова – до 11 років 6 місяців замість 12 років.

Нагадаємо, Російські силовики провели обшуки в будинках Абдуллаєвих, Саледінова, Ісмаїлова, і Джемаденова восени 2016 року. Усіх п'ятьох затримали, звинувативши у причетності до організації "Хізб ут-Тахрір". Її члени виступають за об'єднання всіх мусульманських країн в єдиний ісламський халіфат, але заперечують насильницькі способи досягнення цієї мети. У Росії "Хізб ут-Тахрір" визнана "терористичною організацією".

Політично мотивовану "справу Хізб ут-Тахрір" неодноразово засуджували міжнародні правозахисні організації, представницькі органи кримських татар і Міністерство закордонних справ України. Однак Росія продовжує переслідувати її фігурантів за нібито "тероризм і екстремізм".

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі