Трьом учасникам сутичок із поліцією після ЛГБТ-прайду в Харкові оголосили підозру

Поділитися
Трьом учасникам сутичок із поліцією після ЛГБТ-прайду в Харкові оголосили підозру Підозрюваним у вівторок обиратимуть запобіжний захід © Національна поліція України
Поліція зареєструвала кримінальне провадження за статтею "погроза або насильство щодо працівника правоохоронного органу".

Повідомлення про підозру у скоєнні злочину вручені трої затриманим після "Маршу рівності" у Харкові в неділю, 15 вересня. Підозрюваним інкримінують ч. 2 ст. 345 Кримінального кодексу (погроза або насильство щодо працівника правоохоронного органу).

"Вручили їм підозри. Завтра поведемо їх до суду. І суд прийме законне рішення", - повідомив журналістам начальник харківської поліції Валерій Сокуренко в понеділок, 16 вересня. Він уточнив, що суд обиратиме підозрюваним запобіжні заходи у вівторок.

Сокуренко запевнив учасників акції протесту біля будівлі облуправління поліції – активістів правих організацій "Фрайкор", "Традиція і порядок" та політичної партії "Правий сектор", що керівництво дасть оцінку дій поліцейських 15 вересня в рамках службової перевірки.

"Ми проведемо службову перевірку. Ми можемо це зробити в рамках кримінального провадження... Ніхто нічого не намагається ховати. Рішення буде прийнято законне", - пообіцяв він.

У понеділок біля будівлі ГУ НП у Харківській області зібралися близько півсотні осіб. Вони принесли плакати з написами: "ЛГБТ і поліція - одна коаліція", "Ні політичним репресіям", "Свободу націоналістам" тощо.

Кажучи про причини конфлікту активістів націоналістичних організацій із правоохоронцями, Сокуренко дав зрозуміти, що поліцейські не хочуть, щоб їх асоціювали з учасниками ЛГБТ-прайду.

"Якщо люди починають розповідати поліцейським, що вони такі ж, як ті учасники параду, поліцейським, природно, це не подобається. Вони перебувають на службі... Ображати їх почали. Жорстко ображати. Ті щось відповіли, ну а далі почався конфлікт", - розповів начальник харківської поліції.

Як повідомлялося, 15 вересня в центрі Харкова одночасно проходили "Марш рівності – Харків прайд" і кілька акцій на захист сімейних цінностей і проти пропаганди ЛГБТ. Учасників акцій розділили колоною автобусів і кордонами поліції, щоб уникнути зіткнень. За даними поліції, в прайді брали участь близько трьох тисяч осіб, опонували їм - близько 500 людей.

Після завершення акцій у поліції заявили, що грубих правопорушень зафіксовано не було. Але вже через годину на вулиці Римарській відбулося зіткнення противників прайду з поліцією, під час якого було затримано 17 осіб. Повідомлялося, що стосовно одного із затриманих складено адмінпротокол за статтею "дрібне хуліганство". Поліція також зареєструвала кримінальне провадження за фактом нападу групи осіб на молоду людину в саду Шевченка.

Проти проведення параду в Харкові виступав мер міста Геннадій Кернес, навіть обіцяв звертатися до суду з клопотанням про заборону акції. Проте пізніше без пояснення причин змінив свою позицію.

Нагадаємо, Україна посіла 35 місце в щорічному рейтингу Rainbow Europe щодо захисту прав ЛГБТ, що складає ILGA-Europe. Загалом у рейтингу 49 європейських країн.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі