Трюк з Бабченком може піти на користь пропаганді Кремля - The Guardian

Поділитися
Трюк з Бабченком може піти на користь пропаганді Кремля - The Guardian Росія скористається історією зі "смертю" Бабченка. © Аркадій Бабченко / Facebook
Тепер кожен раз, коли Москві будуть вказувати на докази її звірств, вона буде нагадувати про "мертвого" Бабченка.

Сага з Аркадієм Бабченком нагадує похмурі і дещо комічні новели київського письменника Андрія Куркова, сюжети яких часто крутяться навколо замовних вбивств. В одному з них пригнічений чоловік використав заплутану схему для того, щоб натравити кіллера на себе ж самого. Але ця історія, попри всю абсурдність, зовсім не смішна. Бабченко дійсно був змушений поїхати з Росії через страх за своє життя. Тож замах на нього міг справді статися. Питання в тому, чи не зробила українська влада більше шкоди, ніж користі, намагаючись запобігти вбивству (якщо це дійсно те, що було зроблено). І чи не було менш провокативного способу досягти того ж результату, пише сьогодні видання The Guardian.

"Наступного разу, коли критика Кремля застрелять, отруять чи він за загадкових обставин впаде з балкона і розіб'ється насмерть, першим питанням завжди буде: а чи справді він мертвий?" - йдеться в статті.

Без сумніву, Москва багато років буде використовувати "захист Бабченком" у відповідь на всі майбутні репортажі чи фотографії, які будуть вказувати на російські звірства.

"Наступного разу, коли мені покажуть фото з Сирії, зроблене "білими касками", я покажу у відповідь фото "мертвого" Бабченка, якого вбив Путін", - написав на Twitter один проросійський користувач.

Звісно, те, що Кремль може вивернути щось на свою користь, навряд чи може стати причиною скасування місії з порятунку життя. Але навіть якщо причина для такої операції благородна, під питанням лишається спосіб її втілення. Чи справді була необхідність оголошувати про смерть замість, приміром, важкого поранення? Чи потрібно було травмувати друзів, родичів і російських журналістів, які вже втратили багато колег?

Більше того, сам тон великого викриття лишив по собі неприємний осад. Замість того, щоб публічно пояснити необхідність такого незвичного маневру, Бабченка вивели на прес-конференції, намагаючись створити максимальний ефект шоку, як це роблять фокусники, склавши до купи щойно розпиляну в скрині асистентку.

Тепер все буде залежати від того, наскільки переконливі докази існування російського замовлення проти Бабченка зможе показати Україна. Якщо Київ покаже залізні свідчення того, що замовлення на вбивство надійшло з Москви, тоді історія перетвориться на зухвалий, може навіть трохи сумнівний, але успіх. Якщо ж ні, тоді багато хто погодиться зі словами голови "Репортерів без кордонів" Крістофа Делоара: "Це жалюгідно і прикро, що українська поліція маніпулює правдою, яким би не був її мотив".

Читайте також: Інсценування вбивства Бабченка: чи було воно того варте? - WP

Як повідомлялося, ввечері 29 травня офіційні особи повідомили про те, що журналіста Аркадія Бабченко застрелили в Києві.

Наступного дня керівництво ГПУ І СБУ повідомило, що "вбивство" Бабченка було інсценовано в рамках спецоперації з виявлення замовників і організаторів цього злочину. За даними слідства, російські спецслужби замовили вбивство журналіста, організатором і виконавцями виступили громадяни України. 30 травня оперативники СБУ затримали в Києві ймовірного організатора замаху на Бабченка.

Детальніше про спецоперацію СБУ читайте в матеріалі DT.UA "Інсценування вбивства журналіста Бабченка: як це було".

Поділитися
Підготував/ла Лесь Димань
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі