У Генпрокуратурі розказали про зміни в процесі розслідування справ Майдану

Поділитися
У Генпрокуратурі розказали про зміни в процесі розслідування справ Майдану Процесуальне керівництво розслідувань будуть вести ті ж люди, що й раніше
У ГПУ більше не займатимуться досудовим слідством. Цим займатиметься ДБР.

Генеральна прокуратура України передала Державному бюро розслідувань більшість кримінальних проваджень, у тому числі справи Майдану. Про це повідомили під час брифінгу генеральний прокурор Руслан Рябошапка та глава ДБР Роман Труба.

Генпрокурор зазначив, що розслідування злочинів, вчинених під час масових протестів на Майдані у 2013-2014 роках будуть продовжуватися й надалі.

"Жодне з цих проваджень не буде втрачено. Всі провадження наразі впорядковуються, інвентаризуються. Для цього створена спеціальна комісія в рамках Генеральної прокуратури. До цієї інвентаризаційної комісії буде також включено представників громадськості, а також представників Державного бюро розслідувань для того, щоб була забезпечена прозорість", - зазначив Рябошапка.

Зазначається, що процесуальне керівництво розслідувань будуть вести ті ж люди, що й раніше. Крім того, прокурори зможуть перейти до відповідного підрозділу ДБР за бажанням та за умови ухвалення Радою відповідної поправки.

Відомо, що складу новоствореного підрозділу з розслідування злочинів Майдану ввійдуть 25 слідчих ДБР та слідчі Генпрокуратури.

Раніше повідомлялося, що Генеральна прокуратура України позбавляється функції досудового розслідування кримінальних проваджень, однак залишає за собою процесуальне керівництво у них.

Нагадаємо, 17 жовтня Верховна Рада ухвалила у першому читанні президентський законопроект про перезапуск Державного бюро розслідувань. Після прийняття законопроекту у другому читанні Державне бюро розслідувань стане не центральним органом виконавчої влади, який здійснює правоохоронну діяльність, а державним правоохоронним органом.

Зазначимо, що ДБР отримало у спадок всю підслідність Генпрокуратури, включно зі злочинами чиновників, суддів, прокурорів, правоохоронців, а також військовослужбовців. Надпотужний правоохоронний "монстр" може переслідувати навіть керівництво НАБУ і САП. Інакше кажучи, контроль над ДБР в недоброчесних політичних руках може значно ускладнити життя як політикам, так і антикорупційних органів. Проте поки не ускладнив, переважно із-за неефективного керівництва цією установою. Плацдарм його неефективності закладений ще в ході прийняття профільного Закону про ДБР.

Детальніше читайте в матеріалі Олександра Леменова "Сім фальшивих нот Труби" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі