У Криму російські силовики знову затримали кримського татарина

Доповнено
Поділитися
У Криму російські силовики знову затримали кримського татарина Перед затриманням силовики обшукали будинок Муртазаєва © Крымская солидарность/Facebook
Пізніше Емірхана Муртазаєва, у якого діагностували психічний розлад, все ж відпустили.

Російські силовики провели в анексованому Криму черговий обшук в будинку кримських татар, передає "Крим.Реалії". На цей раз ФСБ затримала Емірхана Муртазаєва, у якого діагностовано психічний розлад. Муртазаєва з села Красногорівка забрали в окупований Сімферополь. У результаті Муртазаєва все ж відпустили.

"Емірхана відвезли до Сімферополя, назвали адресу, куди можна під'їхати Богдана Хмельницького, 4 (Центр з протидії екстремізму управління МВС Росії по Криму). При обшуку вилучили комп'ютер. Вели себе чемно. Ми запитали: чи на дового ви його забираєте? Відповіли, що на півтори години", – розповіла родичка затриманого.

При цьому родичі відмовилися підписувати постанову про проведення обшуку та інші процесуальні документи.

Як зазначили в "Кримській солідарності", один із силовиків залишив родичам Муртазаєва контакти, які при перевірці виявилися номером телефону сторонньої пенсіонерки. Крім того, сім'я затриманого не могла викликати адвоката, вони були позбавлені юридичної допомоги і не могли нікому повідомити про те, що в їх будинку проходить обшук.

"В Емірхана є психічний розлад шизофренія, він перебував на психіатричному обліку. У зв'язку з цим співробітники не можуть утримувати і допитувати його, без присутності законного представника, оскільки він не може в повній мірі відповідати за свої дії. Рідні стурбовані її станом", - додали в "Кримській молідарності".

В результаті Емірхана Муртазаєва все ж відпустили.

"Він відпущений. З ним працювали співробітники Центру з протидії екстремізму", - сказав адвокат Іслям Веліляєв.

Нагадаємо, на території окупованого Криму за перший квартал цього року сталося 45 обшуків, 97 арештів, 32 етапування політв'язнів в Росії і 60 незаконних заходів суден в порти. Також за вказаний період було зафіксовано 52 затримання, 61 допит і 171 випадок порушення права на справедливий суд.

Зазначимо, що Генеральна Асамблея ООН в своїх резолюціях неодноразово засуджувала незаконні дії країни-окупанта і закликала її дотримуватися права людини. 22 грудня 2018 року ГА ООН прийняла нову резолюцію "Ситуація з правами людини в Автономній Республіці Крим та місті Севастополь, Україна".

Вона стала третьою ініційованою Україною і прийнятою Генасамблеєю ООН за останні два роки. При цьому Росія не виконала жодної вимоги попередніх резолюцій.

Детальніше про ситуацію на півострові читайте в матеріалі Тетяни Курманової "Права людини в Криму: без змін" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі