У Мінську не змогли узгодити новий графік відведення військ від Золотого і Петрівського

Поділитися
У Мінську не змогли узгодити новий графік відведення військ від Золотого і Петрівського Кучма у ТКГ нагадав умови виведення ЗСУ з Золотого і Петрівського © Штаб ООС / Facebook
Українські переговорники нагадали, що відведення сил та засобів може початися лише після семиденного режиму тиші.

Учасники Тристоронньої контактної групи в Мінську не погодили новий графік розведення сил і засобів в районі Золотого і Петрівського, а також не домовилися про обмін українських заручників на засуджених в Україні бойовиків.

Спецпредставник ОБСЄ в ТКГ Мартін Сайдік і прессекретарка другого президента України Леоніда Кучми Дарка Оліфер повідомили, що питання розведення військ обговорювалося, але завершилося безрезультатно.

"На жаль, сторонам не вдалося виконати розведення сил в Петрівському і Золотому, що було визначено на минулій зустрічі контактної групи. Проте сторони підтвердили намір розвести сили на пілотних ділянках... Графік обговорювався, але сторони консенсусу не дійшли", -повідомив Сайдік журналістам за підсумками чергового раунду консультацій в Мінську у вівторок, 15 жовтня.

Оліфер, в свою чергу, нагадала, що заплановане на 7 жовтня відведення військ не відбулося, так як бойовики російсько-окупаційних формувань регулярно обстрілюють ділянку розведення. Вона також підкреслила, що, згідно з домовленостями, українська сторона готова приступити до відведення ЗСУ, якщо противник протягом семи днів не відкриватиме вогонь.

"Всупереч Мінським домовленостями незаконні збройні формування ОРДЛО продовжують систематично порушувати режим тиші вздовж всієї лінії зіткнення, у т. ч. в районі н. п. Золоте і Петрівське, де згідно з рамковим рішенням ТКГ 2016 року має відбутися розведення сил і засобів. Українська сторона чітко зазначила: таке розведення може відбутися лише за умови дотримання семиденного режиму тиші на цих ділянках", - написала Оліфер на своїй сторінці в Facebook.

Речниця Кучми констатувала, що бойовики не тільки не відводять від лінії розмежування артилерію і бронетехніку, але і розміщують на передовій танки і міномети.

"Окремо українська сторона вказала на необхідність демілітаризації н. п. Кальміуське, Новоазовськ, Саханка, Кумачово, де мають бути відведені важке озброєння та техніка", - додала вона.

Як повідомлялося, 17 липня учасники ТКГ у Мінську погодили початок "хлібного перемир'я" з півночі 21 липня, а також обговорили підготовку до обміну утримуваними особами.

У перший же день перемир'я бойовики обстріляли позиції ЗСУ з БМП, і двоє українських військовослужбовців загинули, підірвавшись на вибуховому пристрої. 6 серпня в результаті обстрілу Павлополя загинули четверо українських морських піхотинців. Усього за час перемир'я в зоні ООС загинули 24 українських військовослужбовці.

Перед цим ТКГ 19 червня та 2 липня не змогли узгодити чергове "хлібне перемир'я". Також росіяни зірвали оголошення "великоднього перемир'я".

Однак 26 червня українські підрозділи під контролем ОБСЄ були відведені від Станиці Луганської. Однак після відведення військ вогнева активність окупантів в зоні ООС лише посилилася. Тим не менш, 1 жовтня Володимир Зеленський повідомив про погодження так званої "формули Штайнмайера" і анонсував виведення українських військ із Золотого і Петрівського.

Детальніше про виведення підрозділів Об'єднаних сил з займаних позицій і прогнозовані наслідки цього кроку читайте в матеріалі Юрія Бутусова "Війна Зеленського: чи можна зупинити Путіна розведеннням?" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі