У Мінсоцполітики переглянуть функціонування і фінансування Центрів реабілітації дітей та патронатних сімей

ZN.UA Ексклюзив
Поділитися
У Мінсоцполітики переглянуть функціонування і фінансування Центрів реабілітації дітей та патронатних сімей Діти повинні бути оточені турботою
Планується також створити інститут фахівців соціальної роботи, інтегрованих в сім'ю.

У всіх Центрах соціально-психологічної реабілітації дітей періодично виникають проблеми. Через 73 ЦСПРД по Україні за рік проходить 10 тисяч дітей. Частина там затримується більше допустимих дев'яти місяців. Одеський "Світанок", в якому виник резонансний скандал, в статусі ЦСПРД тільки півроку. Раніше він був притулком, тобто установою для швидкого і короткочасного розміщення дитини, знайденого, приміром, на вулиці. У зв'язку з тим, що в Україні немає сімейних судів, які можуть приймати рішення щодо долі таких дітей цілодобово, як це відбувається в інших країнах, судові розгляди затягуються. В результаті страждають діти.

Про це в інтерв'ю для DT.UA сказав заступник міністра соціальної політики Олег Коваль. За його словами, що стосується "Світанка", там було кілька перевірок, і будуть ще.

"Щоб піти від ЦСПРД, нам потрібні патронатні сім'ї, в яких дитина в кризових ситуаціях може бути розміщена на термін до трьох місяців, у виняткових випадках – до шести", - зазначає урядовець.

На його думку, патронатні сім'ї не створюються через недофінансування. П'ять прожиткових мінімумів на оплату роботи одного з батьків у патронатній сім'ї (близько 11 тисяч гривень) плюс інші моменти підтримки такої сім'ї лягають на районний бюджет, де на обліку кожна копійка. Тому місцеві органи і не були зацікавлені.

"ЦСПРД фінансуються з обласного бюджету. Рішення направити дітей в патронатну сім'ю або в ЦСПРД приймає служба у справах дітей або орган опіки. І в більшості випадків їй простіше врегулювати питання з ЦСПРД. Там все зрозуміло, вони підзвітні. З родиною так не вийде", - каже Коваль.

У міністерстві планують переглянути нормативно-правові акти, що регулюють діяльність ЦСПРД, і вирішити питання, пов'язані із створенням патронатних сімей. А головне створити інститут фахівців соціальної роботи, інтегрованих в сім'ю.

"Ми повинні створити новий образ. Соціальний працівник – це спеціаліст з відповідними зарплатою і підготовкою, який, приходячи в сім'ю, зможе дати пораду, допомогти (наприклад, влаштуватися на роботу або оформити допомогу), підтримувати, рекомендувати (відправити дитину на реабілітацію тощо)", - підкреслює заступник міністра.

За його словами, будуть створюватися Центри надання соціальних послуг. Денна няня буде приходити додому. А батьки, один або обидва, зможуть піти на роботу чи у справах.

Законопроект про державний бюджет України на 2020 р. передбачає зменшення витрат на соціальний захист, охорону здоров'я та освіту.

Детальніше про проблеми соціального захисту громадян читайте у статті Алли Котляр "заступник Міністра соціальної політики Олег Коваль: "Немає бажання ремонтувати проблемні місця. Ми хочемо побудувати щось нове"" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі