У наступному обміні кримчан не буде - Резніков

Поділитися
У наступному обміні кримчан не буде - Резніков Резніков розповів про складнощі переговорного процесу про звільнення українських заручників © president.gov.ua
Переговори про звільнення українських політв'язнів в анексованому Криму і не території РФ ведуться окремо.

Майбутній "великодній обмін", що може відбутися найближчими днями, не передбачає звільнення українських політв'язнів, яких росіяни тримають у в'язницях РФ і анексованого Криму. За словами міністра з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб Олексія Резнікова, переговорний процес щодо звільнення українських громадян триває.

"У майбутньому обміні не буде кримчан, на жаль. Але це теж треки, якими займається сьогодні офіційна Україна, які в головах президента, Офісу президента і переговорних груп", - розповів міністр в інтерв'ю інформагентству "Інтерфакс-Україна", опублікованому в середу, 15 квітня.

"Мені б самому хотілося, щоб завтра-післязавтра не кілька десятків, а кілька сотень українців повернулося додому, включаючи представників кримськотатарського народу, кримчан, політв'язнів у Росії, всіх. Але, на жаль, на жаль, це неможливо одномоментно", - констатував міністр.

Як повідомляло "Громадське", "великодній обмін може відбутися 16 квітня на КПВВ "Майорське" в Донецькій області. За даними видання, бойовики "ДНР" і "ЛНР" погодилися звільнити 19 українських заручників.

Домовленість щодо проведення обміну не пізніше Великодня було досягнуто учасниками Тристоронньої контактної групи в ході консультацій 8 квітня.

9 грудня 2019 року у Парижі відбувся перший з 2016 року саміт у нормандському форматі.

Учасники зустрічі підтримали припинення вогню, обмін у форматі "всіх на всіх" до 31 грудня, допуск Червоного Хреста до всіх утримуваних осіб, розведення військ на трьох ділянках, розширення мандата СММ ОБСЄ та продовження розмінування.

29 грудня на КПВВ "Майорське" відбувся обмін утримуваними особами між Україною і підконтрольними Росії терористичними угрупованнями "Л-ДНР".

З окупованої території повернулися 76 людей: четверо зі"списку на обмін" вирішили залишитися з родинами в ОРДЛО. Серед звільнених українців: 12 бійців ЗСУ і 64 цивільних заручники.

Українська сторона видала бойовикам 127 осіб, ще 14 відмовилися повертатися на тимчасово окуповані території. Зокрема, п'ятьох колишніх "беркутівців", яких звинувачують у розстрілі 48 беззбройних людей на вулиці Інститутській у Києві в лютому 2014 року.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі